Vláda slíbila krajům 750 milionů korun na ztráty z veřejné dopravy

Cestující v Praze - Libni. Foto: Jan Sůra /Zdopravy.czCestující v Praze - Libni. Foto: Jan Sůra /Zdopravy.cz

Kraje žádaly o téměř čtyři miliardy korun, stát jim slíbil podstatně méně.

Vláda zřejmě alespoň částečně vyslyšela žádosti krajů o peníze ze státního rozpočtu na kompenzaci ztrát z veřejné dopravě. Krajům slíbila tři čtvrtě miliardy korun.

Po jednání Asociace krajů (AKČR) s vládou to uvedl předseda AKČR Martin Kuba. Podle něj peníze poputují do krajů formou příspěvku ze Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy mostů.

Kraje požadovaly peníze navíc kvůli tomu, že v jimi objednávaných autobusech a vlacích zcela loni i letos výrazně klesly příjmy z jízdného. Částka 750 milionů korun je ale výrazně nižší než skutečný propad: jen Středočeský kraj například vyčíslil loňský pokles tržeb na 600 milionů korun. Už v lednu kraje vyčíslily propad na 3,7 miliardy korun.

Stát peníze krajům na ztráty z dopravy dlouho odmítal vyplatit. Kraje požadovaly, aby ministerstvo dopravy poslalo peníze například z ušetřených výdajů na kompenzace za slevy ve veřejné dopravě. Kvůli výpadku příjmů začaly některé kraje zdražovat jízdné nebo začaly se škrty v jízdních řádech. Vláda přitom při pandemii vyzvala kraje, ať dopravu neomezují.

Tagy asociace krajů dopady koronaviru na dopravu závazková doprava
37 komentářů