Ministerstvo potvrdilo stavební povolení pro přestavbu stanice Bystřice pod Hostýnem

Stanice Bystřice pod Hostýnem. Pramen: Správa železnicStanice Bystřice pod Hostýnem. Pramen: Správa železnic

Tendr na zhotovitele zatím nebyl vypsán, odhadovaná cena činí 540 milionů korun.

Správa železnic má po deseti měsících od vydání pravomocné stavební povolení k modernizaci stanice Bystřice pod Hostýnem na trati Kojetín – Valašské Meziříčí (303). Povolení vydal Drážní úřad loni koncem listopadu, na základě dvou odvolání se jím ale muselo zabývat ministerstvo dopravy. To nyní s drobnými úpravami povolení potvrdilo, vyplývá z oznámení na úřední desce MD.

Podle původních plánů měla stavba začít už loni v létě a skončit letos. Nyní Správa železnic na svých stránkách klade dobu výstavby do let 2023 až 2025. Tendr na zhotovitele zatím nebyl vypsán, odhadovaná cena činí podle staršího letáku 540 milionů korun.

Hlavní náplní stavby je úprava kolejiště, kde budou vybudována dvě nová bezbariérová nástupiště, jedno vnější a jedno jednostranné poloostrovní, přístupné pomocí centrálního přechodu.

Stávající výpravní budova z roku 1970 bude nahrazena novostavbou, která bude zahrnovat odjezdovou halu, čekárnu pro cestující, veřejné toalety, dopravní kancelář, denní místnost a šatny a toalety pro personál. V prostoru za výpravní budovou bude vybudován nový technologický objekt.

Součástí stavby je kromě nového staničního zabezpečovacího zařízení v Bystřici pod Hostýnem také nové traťové zabezpečovací zařízení v úseku do stanice Osíčko.

Proti stavbě se ve společném odvolání postavili místní občan David Kokta a firma Javořice. Oba účastníci řízení tak učinili skrze svého společného právního zástupce. Ministerstvo jim v dílčích bodech vyhovělo, upravilo například kácení a náhradu dřevin nebo požadavek na statické posouzení opěrné zdi. Rozhodnutí Drážního úřadu nicméně potvrdilo. Proti rozhodnutí MD není odvolání.

Tagy Bystřice pod Hostýnem Ministerstvo dopravy Správa železnic trať 303 Kojetín - Valašské Meziříčí
65 komentářů