Miliardový nákup vlaků pro jižní Moravu: Kraj osloví šest evropských výrobců

InterPanter, Brno hlavní nádraží, foto: České dráhyInterPanter, Brno hlavní nádraží, foto: České dráhy

Velká soutěž Jihomoravského kraje, ze které vzejde dodavatel 37 nových elektrických vlaků, pokročila do druhého kola. Krajští radní dnes schválili

Velká soutěž Jihomoravského kraje, ze které vzejde dodavatel 37 nových elektrických vlaků, pokročila do druhého kola. Krajští radní dnes schválili znění výzvy k podání nabídek do druhého kola. Do finále postoupilo po předběžných konzultacích a podání orientačních nabídek šest výrobců.

„Účastníci nejdříve prokazovali splnění požadované kvalifikace a následně jsme je vyzvali k podání předběžných nabídek. Poté jsme s jednotlivými dodavateli vyjednávali o technických parametrech jednotek a obchodních podmínkách. Po skončení jednání je tedy na místě učinit další krok, a to vyzvat účastníky řízení k podání finálních nabídek,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Roman Hanák. Kraj seznam finalistů nezveřejnil, podle Hanáka jsou ale všichni ze států Evropské unie. Termín pro podání nabídek je 10. května, v případě dalších dotazů firem se ale může posunout.

Předpokládaná hodnota 37 vlaků včetně servisu na 30 let je 6,7 miliardy bez DPH. Jednotky by měly tvořit páteř železniční dopravy na jižní Morvě, kraj je chce nasadit na linky S2 a S3 místo až 50 let starých vlaků. Do 31 z nich by se mělo vejít 310 cestujících a 6 menších pojme 140 osob. Kraj bude mít vlaky ve vlastnictví, jejich provozovatele vybere v soutěži.

Financování nákupu nových železničních jednotek bude zajištěno z dotace a z úvěru, který bude přijat před podpisem smlouvy. Full-service bude kraj hradit každoročně z rozpočtu na zajištění dopravní obslužnosti. „V současnosti finalizujeme velkou dotační žádost pro Evropskou komisi, která by ji měla potvrdit pravděpodobně ve třetím čtvrtletí letošního roku,“ dodal Hanák. Na pořízení nových vlaků by chtěl kraj získat z evropských fondů přibližně 5,5 miliardy korun. V podmínkách dotace je termín dodání vlaků do konce roku 2023. Kraj bude vlaky odebírat a nasazovat do provozu postupně.

Tagy elektrické jednotky Jihomoravský kraj tendr Top
63 komentářů