MHD v Hradci sází na elektromobilitu, polovina flotily bude jezdit na proud

MHD Hradec Králové, představení nových vozidel. Autor: DPmHKMHD Hradec Králové, představení nových vozidel. Autor: DPmHK

Dopravní podnik města Hradce Králové oznámil na letošek velké akvizice nových vozidel. Sází přitom hlavně na elektrický pohon. Podnik pořídí

Dopravní podnik města Hradce Králové oznámil na letošek velké akvizice nových vozidel. Sází přitom hlavně na elektrický pohon. Podnik pořídí dvacet nových elektrobusů SOR NS 12 a devět trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem Škoda 30 Tr TRB. Další novinkou budou tři dieselové autobusu Iveco Urbanway. Podnik oznámil, že s novými přírůstky se podíl vozidel na elektřinu ve flotile vyšplhá na polovinu.

„Co se týká elektromobility dopravních podniků u nás, budeme ve své kategorii na špici,“ uvedl ředitel podniku Zdeněk Abraham, který přišel loni na podzim z Arrivy. První cestující se novými vozy svezou ještě podzim letošního roku. Na pořízení elektrobusů a trolejbusů využije podnik evropskou dotaci ve výši 338 milionů korun.

Podle místního zpravodajského portálu HKCity.cz se s nasazením nových elektrobusů počítá u sedmi linek hradecké MHD. U linek 12 a 14 přitom zajistí elektrobusy provoz zcela. Parciální trolejbusy by měly obsloužit sídliště Plachta. Podle výroční zprávy za rok 2016 (poslední zveřejněná) zajišťuje podnik dopravu 125 vozidly, z toho bylo tehdy 31 trolejbusů, 91 autobusů a tři elektrobusy.

V elektromobilitě se zhlédla i další města, hitem jsou především parciální trolejbusy. Velké nákupy oznámily například České Budějovice, Brno, Plzeň, Pardubice nebo Teplice.

Tagy elektrobus Hradec Králové MHD trolejbus
6 komentářů