MHD v Chomutově a Jirkově přišla o dodavatele energií, řeší skokový nárůst cen

Trolejbus Škoda s karosérií Solaris v chomutovské MHD. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTrolejbus Škoda s karosérií Solaris v chomutovské MHD. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

V Chomutově se naplňuje varování Sdružení dopravních podniků, podle kterého mohou rostoucí ceny energií ochromit MHD.

Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova se musí vyrovnat se skokovým nárůstem cen energií, když dodávky kvůli vývoji na burze ukončila společnost Lumius. Podnik nejprve přešel do režimu dodavatele poslední instance, což mělo za následek, že původní částka 1 300 korun za jednu megawatthodinu (MWH) se vyšplhala až na několik tisíc. Situaci ovšem nezlepšil ani přechod k novému dodavateli. Dopravce nyní platí 6,5 tisíce korun za MWh, tedy jen o něco méně než u dodavatele poslední instance. Informace přinesl server iDnes.cz.

„Doufáme, že to ale není konečná částka. Management podniku jedná s dalšími dodavateli s cílem vyjednat nižší cenu. Novou cenu jsme vysoutěžili na burze,“ sdělil předseda představenstva dopravního podniku Jaroslav Komínek.

Podle serveru iDnes.cz se dá předpokládat, že se dopravní podnik obrátí na své akcionáře, tedy obě města, s žádostí o navýšení kompenzace za prokazatelnou ztrátu. Konec distributora elektrické energie dopravní podnik překvapil, smlouvu měl do konce letošního roku. Podnik přitom nechce zdražovat jízdné, k tomuto kroku totiž přistoupil po 11 letech už loni.

V Chomutově se tak naplňuje varování Sdružení dopravních podniků ČR z loňského října, podle kterého mohou rostoucí ceny energií ochromit MHD.

Tagy Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova zdražování energií
56 komentářů