MHD bez dieselů. Ostrava chystá nákup dalších elektrobusů, část autobusů na naftu si nechá pro blackout

Ostravský elektrobus EKOVA Electron při dobíjení. Autor: DPOOstravský elektrobus EKOVA Electron při dobíjení. Autor: DPO

Dopravní podnik Ostrava se chystá v příštích týdnech vypsat zatím největší soutěž na elektrobusy v Česku. Poptávat bude 25 dvanáctimetrových

Dopravní podnik Ostrava se chystá v příštích týdnech vypsat zatím největší soutěž na elektrobusy v Česku. Poptávat bude 25 dvanáctimetrových autobusů a vybudování osmi dobíjecích míst pro takzvaný systém opt-charge. Ten má umožnit rychlé a průběžné dobíjení během minuty a půl při pobytu na zastávce.

„Velikostí i technologií taková zakázka v Česku ještě nebyla. Věříme, že přilákáme do soutěže všechny světové výrobce elektrobusů,“ řekl předseda představenstva DPO Daniel Morys. Dopravní podnik chce na elektrobusy získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

Pro DPO má být letošní rok zlomem. Bude posledním, kdy v Ostravě ještě jezdí vozidla na naftu. Postupně firma přešla na pohon na stlačený zemní plyn, ve flotile zůstává aktuálně zhruba necelá stovka dieselových autobusů. Jejich poslední nákup se uskutečnil před osmi lety. Část firma prodá, část si ještě ponechá. „Budou sloužit jako studená záloha například pro případ blackoutu,“ vysvětlil Morys.

DPO už uzavřel smlouvu na dodávku 37 kloubových autobusů na plyn se Solarisem, běží ještě soutěž na dodávku dvanáctimetrových autobusů na plyn.

Tagy diesel dopravní podnik ostrava DPO opt-charge ostrava Top
108 komentářů