Vídeň dál věří naftovým autobusům. Nakoupí 360 nových vozů od Mercedes-Benz

Kloubový autobus Mercedes-Benz Citaro ve Vídni. Foto: Helmer Manfred / Wiener LinienKloubový autobus Mercedes-Benz Citaro ve Vídni. Foto: Helmer Manfred / Wiener Linien

Smlouva s Mercedes-Benz platí do roku 2027, rakouské hlavní město nakoupí hlavně kloubové autobusy.

Základem autobusové flotily ve vídeňské městské hromadné dopravě zůstanou naftové autobusy. Zakázku na dodávku celkem 360 nových autobusů tří různých velikostí získal Mercedes-Benz se svými autobusy Citaro. Kontrakt platí do roku 2027.

Vítězství v zakázce pro vídeňský dopravní podnik Wiener Linien oznámil koncern Daimler na svých stránkách. Vídeň se již dříve rozhodla pro pokračování naftového pohonu namísto například zemního plynu.

Mercedes-Benz dodal do Vídně již celkem 414 autobusů, poslední nové dorazily do rakouského hlavního města v roce 2019. Postupným vyřazením autobusů značky MAN už jiná značka autobusů po městě nejezdí. V dodávce na 360 nových autobusů budou dominovat osmnáctimetrové kloubové autobusy, kterých bude 225. Vídeň pořídí současně i 57 velkokapacitních autobusů s délkou téměř 20 metrů, ty Mercedes-Benz prodává pod značkou CapaCity. Zbytek připadne na dvanáctimetrové autobusy.

Vídeň jde částečně proti trendu posledních let, kdy města u autobusů přecházejí na zemní plyn nebo elektrické pohony. V některých městech, například v Ostravě, se stal konec dieselových autobusů marketingovou kampaní.

Tagy Citaro diesel Mercedes Benz Vídeň Wiener Linien
31 komentářů