Menší provoz, nižší bezpečnost. Místo víkendových vlaků čeká lokálku Kobylí – Hodonín dlouhá výluka

Vlak v Kobylí. Foto: České dráhyVlak v Kobylí. Foto: České dráhy

Do vyloučeného úseku regionální trati ústí soukromá místní dráha Čejč - Uhřice, na které majitel plánuje letní turistický provoz.

Jihomoravská regionální trať 255 se musí v úseku Kobylí – Hodonín pro letošek rozloučit s vlakovým provozem. Po rozhodnutí kraje, že zde budou počínaje 12. červnem vlaky jezdit už jen o víkendech, vyhlásila Správa železnic (SŽ) pro trať dlouhodobou výluku. Nebude se tak konat ani víkendový provoz.

Výluka je naplánována od 12. června do 9. prosince (15:00). Důvodem je záměr Správy železnic zvýšit na trati bezpečnost, v dotčeném úseku dojde k náhradě stávajících kolejových obvodů za počítače náprav. SŽ k zásahu vede paradoxně obava z nižší intenzity provozu.

„Opravu realizujeme kvůli zajištění bezpečnosti provozu i při menší intenzitě dopravy. Při takové situaci totiž dochází k rezavění hlav kolejnic, čímž není dostatečně zajištěn kontakt mezi kolejnicí a koly. To by následně mohlo narušit funkci zabezpečovacího zařízení, potažmo bezpečnost dopravy,“ sdělila mluvčí Správy železnic Nela Friebová. „Dále dojde k přenosu informací o činnosti přejezdových zabezpečovacích zařízení do personálem obsazené stanice Kobylí na Moravě,“ doplnila mluvčí.

Cenu Správa železnic nesdělila, podle Friebové bude známa až po výběru dodavatele prací.

Do vyloučeného úseku regionální trati ústí soukromá místní dráha Čejč – Uhřice, na které majitel Martin Dvořák plánuje letní turistický provoz. Návoz vozidel na místní dráhu by měl být nicméně možný i přes výluku. Letnímu provozu na dráze Čejč – Uhřice deník Zdopravy.cz věnuje samostatný článek.

Tagy Správa železnic trať 255 Zaječí - Hodonín trať Čejč - Uhřice
144 komentářů