Další lokálku čeká omezení, z Kobylí do Hodonína pojedou vlaky jen o víkendu

Vlak v Kobylí. Foto: České dráhyVlak v Kobylí. Foto: České dráhy

Důvodem je slabá vytíženost vlaků, vozí řádově jednotky cestujících.

Jihomoravský kraj je dalším regionem, který se rozhodl omezit provoz na jedné z málo využitých tratí. Od poloviny června budou jezdit vlaky na trati 255 Zaječí – Hodonín v úseku Kobylí – Hodonín jen o víkendech.

Omezení naznačil kraj už loni při informacích o dopravním plánu. Tentokrát bude již realitou. Ke změně dojde 11. června, místo vlaků budou jezdit autobusy. O omezení provozu na této trati se mluví několik let, kraj ale vždy ustoupil odporu obcí. Tentokrát je situace jiná.

Vlaky v úseku Kobylí – Čejč – Hodonín využívá významně méně cestujících, než by odpovídalo efektivnímu vynaložení finančních prostředků Jihomoravského kraje, a provoz téměř prázdných vlaků je tak výrazně neekonomický,“ vysvětlila mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková. Podle poskytnutých dat jezdí v úseku Kobylí – Čejč průměrně cca 7–9 cestujících/vlak, Čejč – Mutěnice průměrně cca 8–11 cestujících/vlak, Mutěnice – Hodonín cca 11–14 cestujících/vlak). „Změnou organizace provozu dojde k úspoře dvou motorových vozidel, což znamená počínaje rokem 2025,“ dodala.

Provozem na trati se v týdnu zabývala Česká televize. Zkušenosti redaktora potvrzují, že vlaky nejezdí příliš plné.

V úseku Zaječí – Kobylí bude provoz zachován v plném rozsahu a v úseku Kobylí – Čejč – Hodonín zůstane provoz zachován o sobotách, nedělích a svátcích. Co bude po roce 2025, až budou muset být vozidla vybavena ETCS, není jasné. Obvykle tyto redukce provozu na víkend vedou ke zrušení objednávky vlaků celotýdenně.

Cestující mohou poté jako alternativu využít páteřní autobusovou linku 109. „Dále bude upraveno dopravní řešení, kdy vlaky ve špičkách pracovních dnů, zejména pro zaměstnance a studenty dojíždějící do Velkých Pavlovic a Hodonína, budou nahrazeny prodloužením autobusové linky 662 z Čejče do Kobylí s využitím spojů současné linky 551 IDS JMK,“ dodala Knotková.

Tagy České dráhy IDS JMK Jihomoravský kraj omezení provozu na regionálních tratích trať 255 Zaječí - Hodonín
366 komentářů