Majitelé zájezdových autobusů chystají demonstrativní jízdu, chtějí pomoc od státu

Autobusy společnosti Alva Tour. Foto: Alva TourAutobusy společnosti Alva Tour. Foto: Alva Tour

Část autobusových dopravců, kteří se orientovali především na přepravu zahraničních turistů, škol, sportovních klubů a celkově na zájezdovou dopravu,  chce

Část autobusových dopravců, kteří se orientovali především na přepravu zahraničních turistů, škol, sportovních klubů a celkově na zájezdovou dopravu,  chce od státu pomoc kvůli tomu, že se jejich byznys takřka ze dne na den dostal na nulu. Na podporu svých požadavků proto chystají demostrativní jízdou Prahou. O akci informoval Jan Veselý ze společnosti Enjoy Europe, jeden z organizátorů protestu.

Akce má proběhnout v úterý 12. května mezi 9.–11. hodinou. Čeští dopravci se inspirovali u svých německých a chorvatských kolegů, přijet mají autobusy z různých částí země. V 9:00 vyjedou autobusy z parkovišť pod Čechovým a Štefánikovým mostem směrem na Argentinskou ulici a následně zpět k budově Úřadu Vlády ČR, kde po skončení první části jízdy proběhne předání jejich návrhu. Následně se autobusy rozjedou směr Hlávkův most a na magistrálu směr Nuselský most.

Ve svém návrhu dopravci požadují deset různých úlev od náhrad fixních nákladů přes odpuštění silniční daně až po moratorium na odložení splátek leasingu či úvěrů až na rok.

Podle Veselého dopis podepsalo 63 dopravců se zhruba 600 autobusy. Průzkum mezi signatáři ukázal, že velká část chystá prodej autobusů, ale v tuto chvíli nejsou prakticky prodejné. „Mnohým hrozí krach, někteří se už chystají na ukončení činnosti,“ dodal Veselý. Podle něj v podstatě zůstala jen zaměstnanecká přeprava a náhradní autobusová doprava při železničních výlukách, o kterou se strhla cenová válka.

Tagy autobusoví dopravci dopady koronaviru na dopravu Top
76 komentářů