Lotyšsko povolilo provoz nových jednotek od Škody, vyjedou v prosinci

První elektrická jednotka od Škody pro Lotyšsko, prezentace v Rize 7. září 2022. Pramen: Škoda GroupPrvní elektrická jednotka od Škody pro Lotyšsko, prezentace v Rize 7. září 2022. Pramen: Škoda Group

Lotyšské státní dráhy odeberou celkem 32 čtyřvozových jednotek.

Cestující lotyšského státního dopravce Pasažieru vilciens budou moci od prosince využít k cestám nové elektrické jednotky od Škoda Group.

Lotyšské úřady tento týden schválily jejich provoz. Informoval o tom na sociální síti X lotyšský ministr dopravy Kaspars Briškens. „První jízda s cestujícími je plánována na prosinec,“ uvedl ministr.

Povolení k provozu bylo vydáno po více než roce, co do Lotyšska dorazila na testy první jednotka. Lotyšský státní dopravce si objednal celkem 32 čtyřvozových souprav. Vlaky se přesouvají do Lotyšska kvůli jinému rozchodu a geopolitické situaci po silnici.

Hodnota zakázky včetně údržby je zhruba 6 miliard korun. Nové elektrické jednotky jsou určeny pro provoz na tratích s rozchodem 1 520 mm a napájecím systémem 3 kV s možností budoucí změny na 25 kV. Vozidla musejí odolat klimatickým podmínkám od −40 °C do +40 °C. Kapacita vozidel činí 400 sedících a až 450 stojících cestujících. Maximální rychlost je 160 km/h.

Lotyši s českými vlaky počítají na paprskovité trasy z Rigy směrem na města Aizkraukle, Tukums, Skulte a Jelgava.

Elektrické jednotky pro Lotyšské státní dráhy (Pasažieru vilciens). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýElektrická jednotka pro Lotyšské státní dráhy (Pasažieru vilciens). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýElektrické jednotky Škoda pro Lotyšské státní dráhy (Pasažieru vilciens). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýElektrické jednotky pro Lotyšské státní dráhy (Pasažieru vilciens). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýElektrická jednotka pro Lotyšské státní dráhy (Pasažieru vilciens). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýInteriér elektrické jednotky pro Lotyšské státní dráhy (Pasažieru vilciens). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýElektrická jednotka pro Lotyšské státní dráhy (Pasažieru vilciens). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýElektrická jednotka pro Lotyšské státní dráhy (Pasažieru vilciens). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýInteriér elektrické jednotky pro Lotyšské státní dráhy (Pasažieru vilciens). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýElektrická jednotka pro Lotyšské státní dráhy (Pasažieru vilciens). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVýroba elektrické jednotky pro lotyšské dráhy. Foto: Škoda GroupPrvní elektrická jednotka od Škody pro Lotyšsko, prezentace v Rize 7. září 2022. Pramen: Škoda GroupPrvní elektrická jednotka od Škody pro Lotyšsko, prezentace v Rize 7. září 2022. Pramen: Škoda GroupPrvní elektrická jednotka od Škody pro Lotyšsko, prezentace v Rize 7. září 2022. Pramen: Škoda GroupPrvní elektrická jednotka od Škody pro Lotyšsko, prezentace v Rize 7. září 2022. Pramen: Škoda GroupPrvní elektrická jednotka od Škody pro Lotyšsko, prezentace v Rize 7. září 2022. Pramen: Škoda GroupPřeprava elektrické jednotky pro Lotyšsko. Pramen: Škoda GroupElektrická jednotka pro Lotyšské dráhy. Pramen: Škoda TransportationPřevoz nových jednotek pro Lotyšsko z Ostravy do Plzně. Pramen: Škoda TransportationModerní interiér poskytne lotyšským cestujícím novým komfort. Foto: Jan Meichsner / Zdopravy.czModerní interiér poskytne lotyšským cestujícím novým komfort. Foto: Jan Meichsner / Zdopravy.cz
Tagy Lotyšsko Pasažieru vilciens Škoda Group
26 komentářů