Renesance mezinárodních vlaků. Vilnius a Riga mají nové přímé spojení po železnici

První vlak z Vilniusu do Rigy. Foto: LTG LinkPrvní vlak z Vilniusu do Rigy. Foto: LTG Link

Vlak jezdí denně, majitelé Interrailu musí počítat s rezervací tři dny dopředu.

Litevský státní dopravce LTG Link dnes zahájil provoz přímých vlaků mezi hlavními městy Litvy a Lotyšska. Vlak z Vilniusu do Rigy bude jezdit každý den.

Vlak vyjíždí ráno z Vilniusu do Rigy, odkud se vrací odpoledne. Doba jízdy je 4 hodiny a 15 minut, autem trvá cesta zhruba 3 hodiny a 30 minut.

Dopravce na linku nasazuje motorové jednotky 730ML od polské Pesy, ve kterých je první a druhá třída. Na palubě je prodáváno občerstvení. Jednosměrná jízdenka vyjde na 24 eur ve druhé třídě. Jízdní řády a ceník jsou zde. Majitelé jízdenek Interrail a Eurail musí zaplatit rezervační poplatek pět eur a rezervovat si místo tři dny dopředu.

Otevření nové linky umožní jet vlakem z Polska až do Lotyšska. Vlaky jezdí po trase Vilnius – Kaišiadorys – Šiauliai – Joniškis – Jelgava – Riga. Mezi oběma hlavními městy několik let nejezdí žádný vlak. Na zavedení spojení se dohodly vlády obou zemí.

V Pobaltí má vzniknout další přeshraniční spojení, Estonsko řeší linku Tartu – Riga

LTG Link v tiskové zprávě uvedl, že od zahájení prodeje v předvánočním týdnu si lidé koupili již dva tisíce jízdenek.

Ve vlaku je možná přeprava jízdních kol. Ve vlacích jezdících na území Litvy budou pracovat dva průvodčí a další lotyšsky mluvící průvodčí nastoupí na úsek trasy Jelgava – Riga. V Litvě budou zákazníci obsluhováni v litevštině a angličtině a v Lotyšsku v lotyštině.

Lepší spojení pobaltských zemí se zbytkem Evropy má v budoucnu přinést projekt Rail Baltica.

První vlak z Vilniusu do Rigy. Foto: LTG LinkPrvní vlak z Vilniusu do Rigy. Foto: LTG LinkPrvní vlak z Vilniusu do Rigy. Foto: LTG Link

 

Tagy Litva Lotyšsko LTG Link přeshraniční spojení Litva - Lotyšsko Vilnius - Riga
34 komentářů