Liberecký kraj zprovozní silnici přes Ještědský hřbet příští týden, tah do Jizerek otevírá dnes

Silnice z Liberce na Výpřež. Foto: FB Jaroslava ZámečníkaSilnice z Liberce na Výpřež. Foto: FB Jaroslava Zámečníka

Jarní práce by měly trvat zhruba dva měsíce. Řidiče čeká ještě uzavírka z Výpřeže do Hodek.

Příští sobotu se na zimu přeruší dlouhé omezení, které komplikuje téměř půl roku spojení mezi Libercem a Podještědím.

V červenci zahájená oprava ještě nekončí, od 13. prosince ale kraj silnici otevře až do dubna, kdy začne další etapa opravy. Na svém facebookovém profilu to oznámil náměstek hejtmana Jan Sviták.

Silnice III/2784 je od července uzavřena ve směru od Liberce až po sedlo Výpřež. Lidé mířící z Liberce do Podještědí tak musí objížďkou, většinou přes Hodkovice nad Mohelkou nebo Proseč pod Ještědem. V kraji jde o jednu z nejvytíženějších silnic III. třídy.

Silnice prochází rekonstrukcí za 84 milionů korun, důvodem je nevyhovující stav vozovky. Zakázku získala Eurovia. Při poslední opravě vozovky na přelomu listopadu a prosince roku 2008 došlo pouze k odfrézování poslední vrstvy asfaltu. Hlouběji se práce neprováděly. Při současné rekonstrukci došlo nejen k odstranění horní vrstvy asfaltu, ale také k úpravě celého podloží včetně zavedení vhodného odvodňovacího systému a výstavby nových opěrných zdí. Komunikaci doplní svodidla a nové dopravní značení.

Jarní oprava by neměla trvat již tak dlouho, celkem je ve smlouvě 220 dní na dokončení prací, zbývají tak zhruba dva měsíce.

Řidiči si ale neoddechnou ani další roky. Po opravě úseku od Liberce má přijít na řadu i část z Výpřeže do Hodek. Jestli začne stavba už příští rok, zatím není jasné.

V Libereckém kraji se naopak dnes otevírá jiný úsek. V Oldřichově v Hájích končí uzavírka silnice do Raspenavy a Hejnic. Jde o jednu z hlavních tras do Jizerských hor.

Tagy III/2784 Horní Hanychov - Výpřež Liberecký kraj silnice přes Ještěd
5 komentářů