U Liberce začala velká oprava silnice přes Ještědský hřbet, objížďky jsou i desítky kilometrů

Oprava silnice. Ilustrační foto: Liberecký krajOprava silnice. Ilustrační foto: Liberecký kraj

V Liberci dnes začalo velké dopravní omezení, které se dotkne zejména obyvatel Podještědí. Až do prosince potrvá oprava silnice III/2784 v úseku Horní Hanychov –⁠ Výpřež, která slouží jako spojnice Liberce s Podještědím i pro výlety na Ještěd

V Liberci dnes začalo velké dopravní omezení, které se dotkne zejména obyvatel Podještědí. Až do prosince potrvá oprava silnice III/2784 v úseku Horní Hanychov –⁠ Výpřež, která slouží jako spojnice Liberce s Podještědím i pro výlety na Ještěd. Projde rekonstrukcí za 69 milionů korun bez DPH.

Pro řidiče i cestující znamená půlroční oprava vytíženého úseku velké komplikace. Nedostanou se z Liberce do sedla Výpřež, odkud je silnice směrem do Hodek otevřená. Pro návštěvníky Ještědu to znamená jet na Ještěd z jižní strany, pro dojíždějící z Podještědí do Liberce objížďkou. Nabízí se například dvě nepříliš vhodné úzké silnice přes Rašovku nebo Kryštofovo Údolí, velká část řidičů však zvolí delší, ale jistější cestu přes Český Dub a Hodkovice nad Mohelkou. Tuto trasu zvolilo i ČSAD Liberec pro většinu spojů do této oblasti.

Zatímco například ze Světlé pod Ještědem měří původní trasou cesta do Liberce 17 kilometrů, přes Hodkovice je to 45 kilometrů. Kompletní informace o změnách jízdních řádů jsou na stránkách krajského organizátora dopravy Korid LK.

Zakázku na opravu získala za 69 milionů korun bez DPH společnost Eurovia CS. Řidiči si na této trase neoddychnou ani příští rok, kdy má pokračovat oprava úseku z Výpřeže do Hodek.

Důvodem je nevyhovující stav vozovky. Při poslední opravě vozovky na přelomu listopadu a prosince roku 2008 před lyžařským mistrovstvím světa došlo pouze k odfrézování poslední vrstvy asfaltu. Hlouběji se práce neprováděly. Při současné rekonstrukci dojde nejen k odstranění horní vrstvy asfaltu, ale také k úpravě celého podloží včetně zavedení vhodného odvodňovacího systému a výstavby nových opěrných zdí. Komunikaci doplní svodidla a nové dopravní značení.

Samotná silnice z Výpřeže na Ještěd prošla rekonstrukcí zhruba před pěti lety.

Tagy Eurovia CS III/2784 Horní Hanychov - Výpřež Liberecký kraj
15 komentářů