Liberecký kraj podruhé reklamuje nepovedenou opravu silnice od Strabagu

Stav silnice II/292 u Hájů nad Jizerou po první opravě společností Strabag. Foto: Liberecký krajStav silnice II/292 u Hájů nad Jizerou po první opravě společností Strabag. Foto: Liberecký kraj

Nekonečný příběh začíná připomínat oprava silnice II/292 podél Jizery ze Semil do Víchové nad Jizerou. Liberecký kraj, který je vlastníkem

Nekonečný příběh začíná připomínat oprava silnice II/292 podél Jizery ze Semil do Víchové nad Jizerou. Liberecký kraj, který je vlastníkem silnice, musel už podruhé její opravu reklamovat.

Opravu silnice za 22 milionů korun bez DPH provedla v roce 2015 společnost Strabag. Kvůli uzavírce museli řidiči úsek několik měsíců zdlouhavě objíždět. Už na jaře roku 2016 se objevily na silnici první vady, řidiči si stěžovali na to, že se vlní. V červenci letošního roku kraj prostřednictvím Krajské správy silnic Libereckého kraje (KSS LK) uplatnil reklamaci z důvodu vad v opravovaných úsecích kvůli poklesům vozovky. Firma reklamaci uznala, k opravě došlo na konci října.

Následná kontrola stavby však odhalila pokles proválcováním v místě jednoho propustku. Z tohoto důvodu musí firma Strabag do května roku 2019 závady na své náklady znovu odstranit.

Aktuální stav silnice po reklamační opravě. Foto: Strabag
Aktuální stav silnice po reklamační opravě. Foto: Strabag

Je naprosto nepřijatelné, aby úsek silnice, který zhotovitel opravil, prošel opakovanou reklamací a stále nebyl předán v pořádku,“ uvedl hejtman Martin Půta.

K opravě dojde až příští rok, protože Krajská správa silnic Libereckého kraje nechtěla riskovat, že by probíhala v době zimní sezóny. Podle jejího ředitele Jana Růžičky není pro řidiče závada nebezpečná, ale pocítí ji při jízdě. Opravu musí Strabag provést na vlastní náklady v květnu příštího roku.

Z celého opravovaného úseku o délce 900 m se vada způsobená proválcováním týká cca 35 m2 prostoru nad propustkem. Reklamaci této vady jsme uznali a zajistíme její odstranění,“ řekla mluvčí Strabagu Edita Novotná. K opravě má podle ní dojít s omezením pouze jednoho jízdního pruhu. 

Tagy II/292 nekvalitní opravy silnic Strabag
9 komentářů