Letoví dispečeři prodloužili splatnost faktur, dopravci mohou zaplatit až příští rok

Letadlo, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravyLetadlo, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravy

Evropská organizace pro bezpečnost civilního letectví Eurocontrol, která zajišťuje fakturaci a vymáhání plateb za traťové služby také pro české Řízení

Evropská organizace pro bezpečnost civilního letectví Eurocontrol, která zajišťuje fakturaci a vymáhání plateb za traťové služby také pro české Řízení letového provozu (ŘLP), umožní dopravcům podržet si déle peníze. Aktuálně vydala oběžník, kde informuje letecké firmy o možnosti prodloužení splatnosti faktur. Důvodem je krize spojená s šířeném nového koronaviru.

V souladu s organizací Eurocontrol postupuje i ŘLP, a to i u přibližovacích a letištních služeb, kde si fakturaci a vymáhání poplatků zajišťuje samo. Organizace Eurocontrol zatím odložila splatnost faktur za letošní únor, březen, duben a květen. Nově je musejí dopravci zaplatit do poloviny listopadu, do poloviny února 2021, do poloviny května 2021 a do poloviny srpna 2021 (za květen 2020). Běžně se faktury vystavují do poloviny následujícího měsíce a splatnost je 30 dní.

„U již vydaných faktur se splatnost odkládá. V případě, že faktura nebude uhrazena do data odložené splatnosti, bude vymáhán úrok z prodlení dle data standardní splatnosti. Dále budou uplatněny veškeré nástroje k zajištění platby, které má ŘLP k dispozici,“ píše ŘLP svým zákazníkům, kteří aktuálně požadují jen zlomek původního objemu služeb. ŘLP může v krajním případě dlužníkům odepřít i poskytnutí svých služeb.

Na letecký provoz v Česku dohlíží v ŘLP 237 dispečerů. Největším zákazníkem podniku je německá Lufthansa, dále společnosti Wizz Air a Ryanair. V roce 2018 měl státní podnik rekordní obrat 4,32 miliardy korun. Deník Zdopravy.cz přinese v příštích dnech rozhovor s šéfem ŘLP Janem Klasem k dopadům krize na podnik a jeho zaměstnance.

Tagy dopady koronaviru na dopravu Eurocontrol Řízení letového provozu splatnost faktur
1 komentář