Letiště Praha posílí kontrolu při příletu kvůli koronaviru, nově budou kontrolovat i jeho zaměstnanci

Cestující na Letišti Praha. Foto: LPCestující na Letišti Praha. Foto: LP

Nový model odbavení začne platit zítra, kontroly budou po příletu plošné.

Cestující, kteří přistanou na Letišti Praha, musí počítat s větší kontrolou dodržování podmínek vstupu do České republiky. Důvodem je narůstající provoz na letišti.

Na nových ochranných opatřeních se dohodlo Letiště Praha s cizineckou policí a celní správou. Od zítřka se tak změní postup při odbavení po příletu. Zatímco dosud kontrolovala po příletu cestující jen policie, nově mohou i zaměstnanci Letiště Praha a celní správy. Tuto pravomoc má díky novému opatření ministerstva zdravotnictví. Kontroly mají být plošné, nikoliv namátkové, bude k nim docházet před pasovou kontrolou, na T2 u přepážek, které se zřídily během pandemie.

Letiště i nadále všem cestujícím doporučuje, aby si vždy dopředu zjišťovali všechna pravidla. Již před odletem ze své destinace do Prahy by měli mít připravené a ideálně vytištěné všechny potřebné dokumenty, příjezdový formulář i potvrzení o bezinfekčnosti, pokud ho z dané země potřebují.

Nový model koordinujeme se zástupci ministerstva zdravotnictví i dalšími bezpečnostními složkami, které na letišti působí. Posilujeme také personální kapacity i vybavení tak, abychom urychlili celý proces odbavení na příletech. Cestující mohou rovněž kontroly na příletu do České republiky sami urychlit, pokud budou mít předem zjištěné aktuální podmínky a všechny dokumenty připravené,“ řekl místopředseda představenstva Letiště Praha Jiří Kraus.

Nové ochranné opatření umožňuje dalším lidem přicestovat do České republiky jako turista. Musí mít však dokončené očkování proti onemocnění covid-19 vakcínami, které byly schváleny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a cestovat ze zemí, jejichž certifikáty jsou uznávány. Podle prognóz se předpokládá, že se zvýší zájem i o cestování do Prahy.

Na příletu do České republiky se kontroluje, zdali mají cestující podle platného ochranného opatření vyplněný zejména příjezdový formulář, potvrzení o dokončeném očkování nebo doklad o prodělání nemoci v posledních 180 dnech. Cestující mohou podle pravidel předložit také potvrzení o negativním testu na covid-19. Konkrétní vyhodnocení situace bude však vždy záležet na případu daných cestujících a destinace, ze které přilétají.

Přehled aktuálně platných podmínek pro přicestovaní do ČR najdou cestující na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR. Konkrétní pravidla se řídí podle seznamu zemí dle míry rizika, který je pravidelně aktualizován na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR. Ve všech prostorách letiště mají cestující povinnost nosit respirátory FFP2 či jejich alternativy a dodržovat rozestupy.

Tagy letiště praha
133 komentářů