Letadlo s respirátory a rouškami je v Praze, letecký most má trvat šest týdnů

Letadlo China Eastern v Praze. Pramen: Letiště PrahaLetadlo China Eastern v Praze. Pramen: Letiště Praha

Do Česka dorazila první velká zásilka respirátorů, roušek a dalšího zdravotnického materiálu. V 11:19 na Letišti Václava Havla přistál Airbus

Do Česka dorazila první velká zásilka respirátorů, roušek a dalšího zdravotnického materiálu. V 11:19 na Letišti Václava Havla přistál Airbus A330-200 společnosti China Eastern ze Šanghaje s mezipřistáním v Si-anu.

V letadle je 1,1 milionu respirátorů třídy 2, které mají být co nejrychleji distribuovány mezi zdravotnická zařízení. Zásilka má hodnotu 75 milionů korun.

Jde o stejný typ letadla, který China Eastern nasazovaly na pravidelnou linku mezi Šanghají a Prahou, než ji samy zrušily. Jde o osobní letadlo, kromě plně naloženého nákladového prostoru je část nákladu na palubě v prostoru pro cestující, materiál je překryt sítí.

Ministr vnitra Jan Hamáček dnes uvedl, že podle plánu by měla do Česka po dobu nejméně šesti týdnů mířit každý týden tři letadla s dodávkami zdravotnického materiálu z Číny. Podle Hamáčka by mělo jít hlavně o letadla China Eastern. „Je velmi obtížné dostat do Číny letadlo, které není čínské,“ uvedl Hamáček. Několikrát by se měl také otočit Ruslan. „Jednáme s Německem o uvolnění těchto kapacit,“ řekl Hamáček. Ruslan je součástí strategické dopravy v rámci NATO.

China Eastern má zítra vypravit ještě další let, tentokrát už s plně nákladním letadlem s výrazně vyšší kapacitou. Vrcholem celé operace má pak být podle ministra vnitra Jana Hamáčka přílet nákladního letounu Antonov An-124 z Číny. Letadlo zatím doletělo z Kyjeva do Baku, v pátek krátce před šestou středoevropského času zamířilo do čínského Šen-čenu.

V Novosibirsku zatím zůstávají stroje společnosti Smartwings Group. Ve čtvrtek v půlnoci odstartoval do Novosibirsku první Boeing 737-900 Smartwings, následovaný Airbusem A319 ČSA. Oba stroje zůstaly v Novosibirsku, který měl sloužit i jako provizorní základna pro lety s mezipřistáním z Číny. Mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková potvrdila, že firma stále čeká na povolení letu do Číny, podle ní by ale mělo letadlo ČSA nad ránem odletět do Šanghaje.

Jaroslav Tvrdík uvedl v pátek dopoledne na Twitteru, že letadla už povolení mají, ale čekají na volné místo na letišti v Šanghaji.

Tagy China Eastern Airlines letecký most Česko - Čína
55 komentářů