Letadlo pro dobu e-shopovou. Francouzi poprvé vzlétli s čistě nákladním ATR

ATR 72-600F po startu z Toulouse. Foto: ATRATR 72-600F po startu z Toulouse. Foto: ATR

Letadlo míří do segmentu rostoucí regionální nákladní dopravy.

Výrobce letadel ATR poprvé vzlétl s letadlem ATR 72-600F, které je upravenou verzí osobního turbovrtulového stroje ATR 72-600. Jde o první letadlo, které společnost sídlící v Toulouse vyrobila v nákladní verzi.

ATR s letadlem úspěšně vykonal první dvouhodinový zkušební let z letiště Saint-Martin v Toulouse. Během letu posádka provedla několik testů. Jde o první letadlo ATR, které se vyrobilo bez oken, pouze s velkými dveřmi pro nákladový prostor. Po světě už nákladní ATR létají, šlo ale vždy o přestavbu osobních letounů. K vidění je například v Ostravě, kam létá přestavěné ATR 42 pro UPS.

Prvním zákazníkem je největší nákladní letecký dopravce na světě, společnost FedEx. Aerolinky si v roce 2017 objednaly 30 letadel s opcí na dalších dvacet. FedEx má objednané i další menší nákladní letadlo: SkyCourier od Cessny. To absolvovalo první let v květnu letošního roku.

ATR si od nového letounu slibuje upevnění pozice na trhu regionálních nákladních letadel. Letadlo míří především do segmentu přepravy balíků a menších zásilek, vejdou se do něj ale i standardně velké palety a kontejnery.

Nákladní doprava je v posledních měsících jediným segmentem, který v letectví roste. Regionální nákladní stroje mají pomoci uspokojit především poptávku po rychlé přepravě zásilek zejména z různých e-shopů.

 

Tagy ATR ATR 72-600F FedEx
11 komentářů