Letadlo Aeroflotu porušilo zákaz letů přes Kanadu. Let z Miami prohlásil dopravce za humanitární

A350-900 v barvách Aeroflotu. Foto: @frenchpainter/twitter.comA350-900 v barvách Aeroflotu. Foto: @frenchpainter/twitter.com

Druhé letadlo se již Kanadě vyhnulo, letí delší trasou.

Kanada zahájila vyšetřování přeletu letadla ruského dopravce Aeroflot přes své území. Airbus A350-900 na lince z Miami do Moskvy včera vstoupil do kanadského vzdušného prostoru i přes to, že tamější vláda jakýkoliv pohyb ruských letadel zakázala.

Oznámilo to kanadské ministerstvo dopravy. Průběh letu je zaznamenán na Flightradar24.com. Kvůli plánovanému uzavření vzdušného prostoru nad EU piloti zvolili ještě severnější cestu než obvykle, let tak trval o téměř hodinu déle, než bývá u této linky běžné.

„Zahájíme vyšetřování postupu Aeroflotu a poskytovatele služby řízení letového provozu, které vedly k porušení vládního nařízení. Přijmeme taková opatření, která zabrání opakování podobné události,“ uvedlo ministerstvo na twitteru.

Podle kanadského řízení letového provozu Nav Canada (NAVCAN) Aeroflot před vstupem na kanadské území oznámil, že jde o humanitární let. Ty mají ze zákazu výjimku.

Ruský dopravce letěl z druhé strany Atlantského oceánu také na lince z Punta Cany do Moskvy. V tomto případě si ale už zalétl a kanadskému území se vyhnul.

Kanada uvalila na Rusko za invazi na Ukrajinu přísné sankce, které společně se Spojenými státy a EU namířila také proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi. Je také součástí západní aliance, která v sobotu zablokovala vybrané ruské banky v platebním systému SWIFT. Aeroflot včera oznámil zastavení všech letů do Evropy. Kvůli blokádě vzdušného prostoru se nemá na evropská letiště jak dostat.

Tagy Aeroflot sankce vůči Rusku Transport Canada
64 komentářů