Lávka na Rajské zahradě už nekončí v půlce. Z metra se dá nově přestoupit rovnou na vlak

Nová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPIDNová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPID

Nově se teď lidé dostanou i přes frekventovanou Chlumeckou ulici.

V úterý se otevřela i druhá část lávky pro pěší i cyklisty, která spojuje novou vlakovou zastávku Praha-Rajská zahrada se stejnojmennou stanicí metra. První část lávky funguje už od loňského prosince, nově se teď lidé dostanou i přes frekventovanou Chlumeckou ulici.

„Otevřením druhé části lávky jsme symbolicky uzavřeli celkovou modernizaci úseku mezi Mstěticemi a pražskými Vysočany,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Snáze se na metro dostanou také obyvatelé místní části Hutě, kteří dosud museli k metru jezdit autobusem. Stejně jako u lávky nad kolejemi je i zde instalována pěší navigace v nové podobě systému Čitelná Praha.

Mezi oběma částmi lávky, z nichž každá leží v jiné výškové úrovni, zajišťuje bezbariérový přístup výtah, kterým se lidé dostanou také na úroveň Chlumecké ulice. Další výtahy pak vedou na jednotlivá vlaková nástupiště.

Obrazem: Na Rajské zahradě finišují přípravy nové zastávky. Lávka má už černou navigaci

Zastávka Rajská zahrada byla jednou z prvních, kde ROPID novou černou navigaci kompletně uplatnil. Jinde probíhá testování, kdy je prvky systému Čitelná Praha vybavena například část stanice.

Od prosince je zde i nový navigační prvek Totem se symbolem vlaku a Eska, a z dálky viditelné symboly vlaku umístěné na výtahových šachtách lávky. Pro jednotlivé směrové tabule jsou zde poprvé použity také prototypy prosvětlených nosičů. Ty plánuje ROPID otestovat v drobných modifikacích pro interiérové použití také ve stanici metra Palmovka.

V rámci pilotních projektů nyní ROPID chystá ve spolupráci se Správou železnic a Středočeským krajem pilotní instalaci navigace k vlakům a doplňkových informací o linkách Eska a PID na nádraží v Dolních Počernicích a Úvalech.

Na Rajské zahradě zastavují od loňského prosince vlaky linek S2, S3, S9, S22 a S34.

Zastávka umožňuje zrychlení cest do oblasti Černého Mostu pro cestující ze Středočeského kraje. Naopak obyvatelé místního sídliště se dostanou do centra Prahy v ranní špičce za pouhých 13 minut.

Nová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPIDNová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPIDNová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPIDNová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPIDNová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPIDNová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPIDNová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPIDNová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPIDNová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPIDNová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPIDNová lávka přes Chlumeckou ulici mezi metrem a železniční zastávkou Rajská zahrada. Foto: Sandra Sedlecká, ROPID
Tagy lávka lávka pro pěší a cyklisty ropid Správa železnic zastávka Rajská zahrada
74 komentářů