Kritická situace na evropském nebi, lety nabírají několikahodinová zpoždění

Boeing 737-800 společnosti Smartwings v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comBoeing 737-800 společnosti Smartwings v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Smartwings zaznámenávají největší problémy zejména ve vzdušném prostoru Turecka.

Cestování letadlem v posledních dnech značně znepříjemňují zpoždění spojená se situací v řízení letového provozu. Na problémy upozorňuje řada leteckých společností jako například Wizz Air, Ryanair či Smartwings.

„Vzhledem k silné regulaci vzdušného prostoru ze strany evropského orgánu řízení letového provozu (Eurontrol) dochází v současné době u nadprůměrného množství letů ke zpožděním, která jsou mimo naši kontrolu. Tyto okolnosti bohužel nemůžeme ovlivnit,“ uvedly s omluvou na sociálních sítích Smartwings.

Český dopravce zaznamenává největší problémy ve vzdušném prostoru Turecka. Problémová je podle něj zejména Antalya, kde jen během soboty došlo ke zpoždění všech jeho 30 letů.

Komplikace s přílety i odlety z/do Turecka potvrdilo také Letiště Praha. Cestujícím doporučuje sledovat jejich odlet či přílet on-line na webových stránkách letiště nebo kontaktovat aerolinku.

Velký provoz do letních destinací

Mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková deníku Zdopravy.cz řekla, že zpoždění vznikají jak kvůli přetížení vzdušného prostoru, tak také kvůli počasí nebo z jiných provozních důvodů.

Se začátkem července je velký provoz ze všech zemí směrem do letních destinací, zejména do Turecka a Řecka. Pokud letadlo navíc přiletí zpožděné už z předchozí destinace, zpoždění se na sebe skládají.

„S našimi klienty jsme ve spojení a jakmile nás dopravci informují, předáváme detaily o nových časech odletu, případně o zajištění občerstvení či ubytování, pokud se daného letu týká. Doporučujeme všem sledovat odletové informace na letištích a hlášení,“ dodala Pavlíková.

Apel na předsedkyni Evropské komise

Ryanair zašel ve svém prohlášení k situaci ještě dále. V tiskové zprávě vyzval předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby přijala opatření k urychlené reformě služeb řízení letového provozu v Evropě.

Kritiku na zodpovědné orgány vyjádřil i Wizz Air. Na Eurocontrol apeluje, aby provedl opatření vedoucí k minimalizaci problému.

Tagy letový provoz Řízení letového provozu zpoždění zpoždění kvůli řídícím letového provozu
42 komentářů