Polské problémy s řízením letového provozu pokračují, letiště v Gdaňsku zruší během neděle na 55 letů

Letiště v Gdaňsku. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czLetiště v Gdaňsku. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.cz

Za komplikacemi stojí nedostatek řídících letového provozu, z celkových 21 jich je devět na nemocenské.

Letiště v polském Gdaňsku čeká v neděli značné omezení provozu. Za komplikacemi stojí nedostatek řídících letového provozu. Z celkových 21 jich je totiž hned devět na nemocenské. Podle polské tiskové agentura PAP, která na problém upozornila, poukazují řídící také na horší podmínky, než mají jejich kolegové na jiných letištích.

Podle mluvčí letiště Agnieszky Michajlowé bude v neděli zrušeno asi 55 letů, což se dotkne téměř sedmi tisíc cestujících. Provoz bude během dne omezen několikrát, konkrétně ráno a dopoledne, vždy na jednu až dvě hodiny. Ve zbývajících časech budou řídící pracovat v režimu Single person operation, což pravděpodobně také zasáhne dochvilnost operací. Pro zachování plného provozu by muselo být připraveno alespoň 18 řídících.

Problémy v řízení letového provozu trápí Polsko tento rok již po několikáté. Současná „nemocenská“ může být údajně prvkem vyjednávací strategie řídících. Ti totiž dlouhodobě bojují se svými nadřízenými, kdy kritizují především výši mezd. Během jara a léta hrozil Polsku po hromadných výpovědích většiny řídících dokonce kolaps letecké dopravy, problém se tehdy podařilo alespoň dočasně zažehnat.

Tagy Gdaňsk GDN letový provoz navigační služby Pansa Polsko
5 komentářů