Kremlík jmenován ministrem dopravy, Zeman mu přivezl závazek čínské firmy

Budova ministerstva dopravy. Pramen: MDČRBudova ministerstva dopravy. Pramen: MDČR

Prezident Miloš Zeman dnes krátce po 14:00 jmenoval na Pražském hradě novým ministrem dopravy Vladimíra Kremlíka. Ten střídá Dana Ťoka,

Prezident Miloš Zeman dnes krátce po 14:00 jmenoval na Pražském hradě novým ministrem dopravy Vladimíra Kremlíka. Ten střídá Dana Ťoka, který podal demisi. Na postu ministra dopravy dochází ke střídání po rekordních čtyřech letech a pěti měsících beze změny.

„Nedávno jsem viděl hezké billboardy, kde bylo napsáno ‚dálnice, dálnice, dálnice‘. Viď, Andreji (obrátil se na premiéra Babiše, pozn. red.). Já bych si přál, aby tento nápis slezl z billboardů na zem a začaly se stavět dálnice stejně rychle jako v Polsku,“ řekl prezident.

Připomněl, že vláda počítá i s financováním dálnic za pomoci soukromých peněz v rámci projektů PPP (Public Private Partnership). Končící ministr Ťok vedle příbramské D4 nedávno zmínil i středočeský úsek D3.

„A já přivážím závazek jedné z největších světových stavebních firem, CITIC Group, že je ochotna okamžitě poslat do České republiky projekční tým a účastnit se této práce,“ doplnil prezident. CITIC je nicméně čínský státní konglomerát, takže by se slovo „private“ ve zkratce PPP nesmělo brát příliš vážně.

Pravdou je, že peníze na dopravní stavby budou zřejmě jednou z nejdůležitějších Kremlíkových agend. Stavbaři našli v poslední době nové sebevědomí, ceny v tendrech rostou nad očekávání, zvedají se ceny práce i asfaltu, nedostává se kameniva.

To s vysychajícími národními i evropskými zdroji může výstavbu notně zpomalit v době, kdy je dálniční síť hotová sotva z poloviny, nejsou dokončené železniční koridory a je třeba začít stavět vysokorychlostní tratě. K nejhorším restům patří absence poloviny velkého pražského okruhu.

Kremlík přichází z postu náměstka šéfa Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Na ministerstvu dopravy působil už v roce 2007 za ministra Aleše Řebíčka (ODS), kdy vedl právní úsek.

Tagy Miloš Zeman ministr dopravy Vladimír Kremlík
14 komentářů