Zeman podporuje vstup státu do ČSA, i když jim chce na rok znemožnit byznys

Nový hangár Letiště Praha a letoun A319 ČSA. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNový hangár Letiště Praha a letoun A319 ČSA. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Prezident Miloš Zeman podporuje plán ministryně financí Aleny Schillerové koupit podíl v Českých aeroliniích. Uvedl to v rozhovoru pro Frekvenci

Prezident Miloš Zeman podporuje plán ministryně financí Aleny Schillerové koupit podíl v Českých aeroliniích. Uvedl to v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Není ale jasné, jak by mohl dopravce fungovat: Zeman totiž současně navrhuje nechat rok zavřené hranice. V Česku není žádná vnitrostátní letecká linka a se zavřenými hranicemi by neměl dopravce vlastněný téměř z poloviny čínskou investiční společností CITIC kam létat. „Zastávám názor, aby hranice byly uzavřeny rok, nikoli dva roky,“ uvedl Zeman v rozhovoru. Podle něj by otevření hranic mohlo přinést vlnu epidemie, zejména při cestách tam, kde ještě neskončila. Lidé by si naopak měli vychutnat krásy české krajiny.

Zeman uvedl, že chce se Schillerovou o jejím záměru mluvit. Podle něj majetkový vstup státu a záchrana firmy mohou být přínosné, protože zabrání krachu firmy a propouštění, které by se projevilo ve zvýšených nárocích na státní rozpočet kvůli vypláceným dávkám v nezaměstnanosti. „Ti, kdo blábolí, že je to nacionalizace, by si měli uvědomit, že podobný postoj, zaujala americká administrativa, kterou rozhodně nemůžete podezírat z bolševismu,“ uvedl Zeman na téma majetkového vstupu do některých firem. Současně uvedl, že nedůvěřuje médiím, ale čerpá informace z teletextu.

Schillerová v uplynulém týdnu uvedla v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že je ve hře majetkový vstup do ČSA. „Osobně si myslím, že by bylo nejlepší je koupit. Ale je tam už i nějaký zahraniční strategický partner, což vidím jako problém. Musíme se o tom bavit,“ řekla Schillerová.

Ministryně preferuje podnikům pomoci stejnou formou jako americká centrální banka, která v krizové době do strategických podniků vstoupila a později podíl zase prodala. „Pomoci by nám mohl Národní rozvojový fond, který vzniká od minulého roku. V tuto chvíli je ve fázi žádosti o licenci u ČNB,“ uvedla Schillerová.

Tagy České aerolinie ČSA Miloš Zeman Top
54 komentářů