Zeman mluví o omezení leteckého spojení do Číny, na letišti o žádných redukcích neví

Airbus A330 společnosti Sichuan Airlines v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A330 společnosti Sichuan Airlines v Praze. Foto: Letiště Praha

Letiště Praha nemá žádné informace o tom, že by trojice čínských dopravců chtěla omezit provoz mezi Českou republikou a Čínou.

Letiště Praha nemá žádné informace o tom, že by trojice čínských dopravců chtěla omezit provoz mezi Českou republikou a Čínou. Miloš Zeman minulý týden v televizi Barrandov uvedl, že vypovězení smlouvu mezi Prahou a Pekingem může vést k přesunu některých linek na jiná letiště mimo Českou republiku.

„Čína reaguje některými odvetnými opatřeními. Mimo jiné některé letecké linky, které měly směřovat do Prahy, mají být odkloněny do Chorvatska,“ uvedl Zeman.

Momentálně máme z Prahy přímá letecká spojení do celkem čtyř destinací v Číně. Tyto linky zůstávají v provozu také v rámci zimního letového řadu a v tuto chvíli nemáme od leteckých společnosti informace o tom, ze by na těchto linkách mělo v dohledné době dojít k nějakým výraznějším změnám,“ řekla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Z Prahy nabízejí čínští dopravci celkem 12 spojení týdně. Svoji přítomnost v Praze lehce omezily Sichuan Airlines, které zrušily let z Prahy do Curychu a zpět, letadlo zůstává celou dobu po příletu z Číny do odletu v Praze. Stejný dopravce měl začít v červnu létat do Šen-Čenu. Linku oznámil Zeman při své návštěvě Číny letos v dubnu.

Zeman se při poslední cestě do své oblíbené země dopustil nepravdivého výroku, když se při oznamování stále neexistující linky pustil do porovnávání počtu linek do Číny z Prahy, z Budapešti a Vídně.

Letecké spojení z Česka do Číny v posledních letech zažilo velký rozmach, stejně jako zájem čínských turistů o cesty do Česka. Podle dat ČSÚ loni do českých zemí přicestovalo přes 600 tisíc turistů z Číny.

Přímá letecká spojení do čínských destinací z Prahy

Hainan Airlines – Peking – 3x týdně – zahájení 2015
China Eastern Airlines – Šanghaj – 5x týdně – 2016
China Eastern Airlines – Si-an – 2x týdně – 2017 (mezipřistání na lince do Šanghaje)
Sichuan Airlines – Čcheng-tu – 2x týdně – 2016

Tagy hradní lhář letecké spojení Praha - Čína letiště praha Miloš Zeman
57 komentářů