Kraje chtějí od státu na dva roky na silnice 8 miliard, žádají i pomoc pro regionální dopravu

Stav silnice II/268 mezi Mimoní a Kuřívody. Foto: Liberecký krajStav silnice II/268 mezi Mimoní a Kuřívody. Foto: Liberecký kraj

Kraje budou chtít od státu pro letošní a příští rok na opravy silnic druhé a třetí třídy dohromady osm miliard

Kraje budou chtít od státu pro letošní a příští rok na opravy silnic druhé a třetí třídy dohromady osm miliard korun. Kvůli dopadům epidemie nového typu koronaviru očekávají vyšší výdaje a zároveň nižší příjmy z daní. Na vládu se Asociace krajů ČR obrátí také kvůli kompenzaci ztrát ve veřejné dopravě. Po dnešní videokonferenci to uvedl první místopředseda Rady Asociace krajů pověřený vedením tohoto orgánu a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD).

Běhounek uvedl, že se dopisem obrátí na premiéra Andreje Babiše (ANO) a další členy vlády. Kraje budou chtít od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na rekonstrukce svých silnic pro letošek čtyři miliardy korun a stejnou sumu i pro rok 2021. „Kraje mají připraveny projekty oprav silnic i mostů na krajských komunikacích, mohou finance ihned čerpat a jsou schopny je proinvestovat. V regionech jsou i dostatečné stavební kapacity pro realizaci prací,“ uvedl Běhounek.

Kraje musely v minulých letech každý rok vyjednávat o částce, kterou SFDI na opravy krajských silnic uvolní. Ten tak ze zákona činit nemusí, byl zřízen především na financování infrastruktury v majetku státu. V posledních dvou letech to byly čtyři miliardy korun. Každoroční nejistota ohledně výše státní podpory pro kraje ale znamená zpoždění v zadávání veřejných zakázek.

Vedle peněz na opravy silnic chtějí kraje od státu pomoci také s úhradou ztrát, které vznikly ve veřejné autobusové a železniční dopravě postižené opatřeními proti šíření koronaviru. „Krajské rozpočty to zasáhne zásadním způsobem, někde se problém navíc týká i regionálních letišť a lodní dopravy. Do konce dubna může jít o celkovou částku za všechny kraje ve výši odhadem okolo 1,3 miliardy korun, přičemž v tom není zahrnuta městská hromadná doprava,“ uvedl gestor Komise pro dopravu Rady Asociace krajů a hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Současný šéf asociace Běhounek ho proto pověřil, aby se obrátil dopisem na ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) se žádostí, aby stát zvážil příspěvek, který by propad v základní dopravní obslužnosti sanoval.

Kraje mají ve své správě 49.000 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Ministerstvo dopravy spravuje dálnice a silnice prvních tříd, těch je asi 7000 kilometrů. Krajům nepatří jen silnice, ale i mosty. Ty jsou mnohdy ve velmi špatném technickém stavu a jejich opravy jsou nákladné. Ze zhruba 15.000 mostů v Česku jich kraje spravují 12.000.

ČTK

Tagy kraje regionální doprava SFDI silnice
8 komentářů