Kraje začínají dotovat budování zázemí pro karavany a obytná vozidla

Karavany v kempu v Sedmihorkách. Foto: campsedmihorky.czKaravany v kempu v Sedmihorkách. Foto: campsedmihorky.cz

Kraje vysvětlují dotační program silnou poptávkou po způsobu trávení dovolené v autě.

Českem se šíří nová dotační móda. První kraje začínají přispívat z veřejných zdrojů na budování zázemí pro uživatele karavanů a obytných vozidel. Dotační program na podporu výstavby takové infrastruktury vyhlásil na počátku roku Jihočeský kraj, podobný schválili radní v Libereckém kraji.

Liberecký kraj vypisuje program už podruhé. Na konci loňského prosince vyhlásil kraj dotační program, v němž jsou k dispozici celkem tři miliony korun. Peníze mohou žadatelé využít na pořízení servisní technologie pro stání obytných automobilů a přívěsů, například elektrickou a vodovodní přípojku, výlevku odpadů a zajištění pitné vody včetně souvisejících terénních úprav.

„Cílem tohoto programu je vytvoření sítě karavanových stání v našem kraji tak, aby odpovídala potřebám návštěvníků, kteří tímto způsobem cestují. Tato síť je postavená na zhruba třicetikilometrové vzdálenosti jednotlivých stání od sebe. Předpokládám, že v letošním roce bude toto téma uzavřeno a pro příští rok vypíšeme téma nové,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Loni kraj podpořil šest projektů, díky nimž na konci roku 2022 vznikne na území Libereckého kraje šest nových karavanových stání s potřebnou doprovodnou infrastrukturou. Konkrétně půjde o stání ve Frýdlantu, Lomnici nad Popelkou, Novém Městě pod Smrkem, Smržovce, Prysku a ve Svijanech.

Jihočeský kraj vypsal dotační program Podpora budování infrastruktury pro kemping a karavaning, v celkovém objemu 5,5 milionu korun. Vypsání vysvětluje rostoucí popularitou kempování a cestování s obytnými auty či přívěsy v Evropě. „Investice jsou zcela zásadním opatřením, které nám po odeznění pandemie umožní rychle a efektivně restartovat všechna odvětví ekonomiky, která jsou zasažena dopady opakovaných proticovidových opatření. Mezi ta nejpostiženější patří právě cestovní ruch a na něj navázané služby,“ řekl hejtman Martin Kuba.

Reakce na rostoucí poptávku

„Boom karavaningu, který se v současné době odehrává především za našimi západními hranicemi, zejména v Německu, vyvolal potřebu investic mimo jiné i v této oblasti. Nový dotační program Jihočeského kraje by tak měl být na jedné straně iniciátorem modernizace stávajících kempů a na straně druhé pomocníkem při budování a modernizaci karavanových stání s kompletní servisní technologií,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Petr Soukup.

Podpora budování karavanových stání je určena k pořízení servisní technologie pro obytné automobily a obytné přívěsy. V rámci projektu musí dojít minimálně k pořízení výlevky chemických WC a odpadních vod, zřízení připojení ke zdroji pitné vody, elektrické energie, případně terénních úprav a zajištění správy karavanového stání, odpadkových košů, úklidu a podobně. Podpora kempů pak zejména rekonstrukce a modernizace doprovodné infrastruktury, například sociálních zařízení, laviček, odpadkových košů a dalšího drobného vybavení. Primárně však vybudování vypouštěcích míst odpadových vod a chemických WC pro karavany, pořízení sloupků připojení ke zdroji elektrické energie a pitné vody, modernizaci infrastruktury karavanových stání.

Karavaning bude letos také jedním z hlavních motivů nově připravované marketingové kampaně JCCR.

Tagy dotace Jihočeský kraj karavany Liberecký kraj obytné vozy
20 komentářů