Konzultace k projektu tunelu pod Krušnými horami přilákala 70 firem

Vysokorychlostní jednotka ICE s novým zeleným polepem. Foto: DBVysokorychlostní jednotka ICE s novým zeleným polepem. Foto: DB

Správa železnic ve středu 15. ledna uskutečnila v Praze předběžnou tržní konzultaci, která se týkala chystaných zakázek na projektování tunelu

Správa železnic ve středu 15. ledna uskutečnila v Praze předběžnou tržní konzultaci, která se týkala chystaných zakázek na projektování tunelu pod Krušnými horami na vysokorychlostní trati Praha – Drážďany. Zakázky budou zadávat společně Správa železnic (SŽ) a DB Netz.

„Zájem ze strany potenciálních dodavatelů o účast na konzultaci předčil i optimistická očekávání a je potvrzením, že příprava tohoto projektu je prestižní záležitostí v celoevropském měřítku,“ uvedla Správa železnic v tiskové zprávě.

Konzultace se účastnilo 70 dodavatelů z České republiky, Německa a dalších zemí střední a západní Evropy. „Cílem bylo veřejnou a transparentní formou osvětlit specifický způsob společného zadávání veřejných zakázek, které se budou pro přeshraniční úsek společně realizovat v následujících letech,“ doplnila SŽ. Konzultace byla rovněž přenášena formou videokonference, které využila více než čtyřicítka zástupců potenciálních dodavatelů.

Příprava zadávacích dokumentací prvních veřejných zakázek je podle SŽ v plném proudu, jejich zveřejnění je předpokládáno na první čtvrtletí tohoto roku. Zakázky se budou týkat projektování a projektového řízení, půjde zřejmě o největší projekt svého druhu v tuzemsku.

Správa železnic (původně SŽDC), DB Netz a DB Energie uzavřely na konci loňského roku smlouvu o spolupráci v oblasti projektové přípravy stavby Nového železničního spojení Drážďany – Praha. Spolupráce bude soustředěna na přeshraniční úsek Drážďany – Ústí nad Labem, jehož klíčovou částí je úpatní Krušnohorský tunel.

„Na základě uzavřené smlouvy budou v následujících letech zadávány a plněny veřejné zakázky pro předprojektovou přípravu pro společný plánovací prostor, který zahrnuje vlastní tunel i přilehlé předportálové úseky, a současně bude vzájemně koordinován postup přípravy úseku mezi Drážďany a Ústím nad Labem,“ uvedla SŽ.

Tagy DB Netz Správa železnic VRT Praha - Drážďany
77 komentářů