Kontroverzní číslo linky 666 na poloostrov Hel končí, polský dopravce dostával stížnosti na satanistický odkaz

Autobus na lince č. 666 mířící do města Hel na stejnojmenném poloostrově. Zdroj: Facebook.com - PKS GdyniaAutobus na lince č. 666 mířící do města Hel na stejnojmenném poloostrově. Zdroj: Facebook.com - PKS Gdynia

Linka ponese od 24. června číslo 669.

Polský autobusový dopravce PKS Gdynia se rozhodl změnit číslo oblíbené linky na poloostrov Hel. Opakovaně totiž dostával stížnosti na její číslo 666. To vadilo nejen jednotlivcům, ale také náboženským skupinám. Podle některých šířilo satanismus a protikřesťanskou propagandu. Název Hel se navíc podobá anglickému slovu hell, což v překladu znamená peklo.

Autobusy na lince 666 spojovaly vesnici Dębki a město Hel na konci stejnojmenného poloostrova. Oblast je populární turistickou destinací. Pozornost turistů však přitahovalo také označení linky. Pro některé byla totiž naopak velkým, či dokonce jediným lákadlem, proč místo navštívit.

Dopravce tak krátce po oznámení změny z čísla 666 na 669 zaplavily naopak stížnosti druhé strany, která chce původní číslo zpět. Nové číslo je podle mluvčího PKS Gdynia Marcina Szwaczyka méně kontroverzní a méně nápadné. Nevyloučil však, že by se staré číslo mohlo v případě opravdu velkého zájmu cestujících vrátit.

Tagy 666 Baltské moře HEL PKS Gdynia Polsko spojení k Baltskému moři
67 komentářů