Konec jedné éry. Austrian po 40 letech vyřadily turbovrtulová letadla

Poslední let letadla Dash8-Q400 pro Austrian. Foto: AustrianPoslední let letadla Dash8-Q400 pro Austrian. Foto: Austrian

Austrian byly prvním dopravcem, který letouny kanadského výrobce v Evropě začaly používat.

Letecká společnost Austrian Airlines včera naposledy přepravila cestující s turbovrtulovým letadlem. Na lince z Vídně do Innsbrucku a zpět nasadila poslední letoun Dash8-Q400. Jde o letadlo, které v barvách tohoto dopravce znají dobře i cestující z Prahy na letech do Vídně.

Austrian konec tohoto typu oznámily už před dvěma lety, většinou je na kratší lety nahradily proudové Embraery E195. Poslední let vyšel na letoun registrace OE-LGI z roku 2005. Historie tohoto typu letadel ale sahá u Austrian až do roku 1980, kdy se stal prvním provozovatelem letadla DHC-7, předchůdce Dash. Model Dash 8-100 se objevil ve flotile v roce 1985. Stroje kanadského výrobce se ukázaly jako ideální na krátké lety z Vídně.

Austrian létaly až donedávna s celkem 18 letadly Dash 8-Q400, k rozhodnutí o vyřazení došlo ještě před pandemií koronaviru. Deset z osmnácti strojů již zmizelo, některé byly sešrotovány, část našla uplatnění u jiných dopravců. Podle Austrian tato letadla přepravila za svoji éru přes 20 milionů cestujících.

Rakouský dopravce patřící do skupiny Lufthansa se rozhodl svoji flotilu omezit u evropských linek na dva typy letadel A320family a Embraer E195. Už dříve z flotily zmizela letadla Fokker. Austrian letos na počátku roku oznámily, že vyřadí postupně i všech sedm Boeingů 767-300ER a také sedm airbusů A319. Cílovým stavem je aktuálně 60 letadel na konci roku 2022. Důvodem je slabší poptávka po létání.

Tagy Austrian Austrian Airlines Dash 8-Q400
24 komentářů