Austrian vyřadí vrtulová letadla, investují do airbusů pro střední tratě

Turbovrtulové letadlo Dash 8 - Q400 společnosti Austrian Airlines. Autor: Austrian AirlinesTurbovrtulové letadlo Dash 8 - Q400 společnosti Austrian Airlines. Autor: Austrian Airlines

Letecká společnost Austrian Airlines chystá po návratu do zisku výraznou proměnu své flotily. Do roku 2021 hodlá vyřadit všech 18

Letecká společnost Austrian Airlines chystá po návratu do zisku výraznou proměnu své flotily. Do roku 2021 hodlá vyřadit všech 18 turbovrtulových strojů Bombardier Dash 8-400, investovat chce naopak do letadel pro střední tratě Airbus A320.

Firma ze skupiny Lufthansy zveřejnila plán, podle kterého v příštích třech letech investuje do nových airbusů 200 milionů eur (cca 5,1 miliardy korun). Počet airbusů pro krátké a střední tratě (319, 320, 321) by se měl za tu dobu zvýšit z dnešních 36 na celkem 46 kusů.

„Výrazně tím posílíme naše pozice ve Vídni,“ uvedl nový generální ředitel společnosti Alexis von Hoensbroech. Nabízená kapacita z Vídně by se měla zvýšit o deset procent. Firma tak podle manažera reaguje na stále tužší konkurenci na vídeňském letišti.

Vyřazení bombardierů pro 76 cestujících se přitom dotkne i Prahy, kam rakouský dopravce tyto stroje posílá. Společnosti ve flotile zůstanou vedle střednětraťové rodiny airbusů ještě Embraery 195 pro 120 cestujících a dálkové Boeingy 767 a 777.

Právě embraery mají být nově nasazovány na linky, které dosud obsluhují vrtulové bombardiery. Linky obsluhované dnes embraery mají zajistit nové airbusy. Firma chce také koncentrovat posádky do Vídně, zhruba 200 lidí se tak bude muset přesunout do hlavního města.

Tagy Airbus A320 Austrian Airlines Dash 8 Top
28 komentářů