Konec efektu státních slev. Cestujících v autobusech začalo opět ubývat

Nové autobusy Scania pro DSÚK. Foto: Jan SůraNové autobusy Scania pro DSÚK. Foto: Jan Sůra

Autobusoví dopravci zažili po zavedení nových státních slev na jízdné pro studenty či seniory největší nárůst cestujících. Doba velkého růstu

Autobusoví dopravci zažili po zavedení nových státních slev na jízdné pro studenty či seniory největší nárůst cestujících. Doba velkého růstu je ale pryč. Ve třetím čtvrtletí v meziročním porovnání cestujících dokonce ubylo.

Vyplývá to z dat, které zveřejnilo ministerstvo dopravy. Zatímco loni od července do září přepravily autobusy 81,134 milionu cestujících, letos ve stejném období to bylo o 2,6 % (78,974 milionu). Za prvních devět měsíců ještě díky velkému růstu v prvním pololetí celkový počet cestujících vzrostl o 4,54 % na 263 milionů cestujících. Loni ve třetím čtvrtletí ještě výrazně rozšířené státní slevy neexistovaly.

Celkový pokles ve třetím čtvrtletí mohl být ještě vyšší, čísla zachraňovala hlavně rostoucí nepravidelná doprava. Naopak v linkových autobusech ubylo více než 6 % cestujících, u komerčních linek pak o 9 %. To může souviset s poměrně velkou redukcí linek RegioJetu.

Lidé jezdí autobusy na čím dál kratší vzdálenosti, naopak u vlaků dlouhodobě průměrná přepravní vzdálenost roste. Ve třetím čtvrtletí přepravní výkon (počet ujetých kilometrů násobený počtem cestujících) klesl o 14 % na 2,684 miliardy osobokilometrů, průměrná ujetá vzdálenost klesla na 33 kilometrů.

Počty cestujících v autobusech v Česku dlouhodobě klesaly, k oživení došlo až po zavedení nového systému státních slev.

Tagy státem nařízené slevy od 1. září statistiky přepravených cestujících
47 komentářů