Kolo zdarma na tři roky při nástupu do školy. Polské město chce podpořit aktivitu studentů

Nová kola pro děti ve Szprotawě. Foto: FB města Szprotawa.Nová kola pro děti ve Szprotawě. Foto: FB města Szprotawa.

Akce je určena pro děti v první třídě a studenty prvního ročníku střední školy.

Polské město Szprotawa v Lubuském vojvodství letos podruhé nakoupilo stovky nových jízdních kol. Jsou určeny pro děti, které nastoupí do první třídy místní základní školy a prvního ročníku střední školy. Akce má podle radnice zvýšit bezpečnost dětí na kole a jim ukázat, že do školy nemusí například s rodiči autem.

Radnice na svých facebookových stránkách ukázala několik stovek nových kol připravených pro děti a mládež nastupující do školy. „Myšlenkou programu je povzbudit studenty k větší fyzické aktivitě a zvýšit povědomí o zdravém životním stylu,“ uvedlo město na svých stránkách.

Kola se půjčují dětem a mládeži na tři roky. Město do jejich nákupu investovalo 300 tisíc zlotých (zhruba 1,5 milionu korun). Dojíždění na kole může ulevit od pravidelného přetížení okolí škol od automobilového provozu i zlepšit kondici dětí. Děti navíc tímto způsobem mohou lépe pochopit, že na krátké vzdálenosti není potřeba používat auto.

K přístup mobilitě dětí a mládeže může být různý. Ukazuje to příklad Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické Jeronýmova v Liberci. To naopak nechává studenty a pedagogy parkovat i na chodníku před vstupem do školy, aby náhodou nemuseli jít déle pěšky či na kole nebo použít městskou hromadnou dopravu.

Parkování před libereckým gymnáziem. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy podpora udržitelné mobility Polsko Szprotawa
78 komentářů