Kolaps na hlavní trati. Koridor u Poříčan stál kvůli poruše trakčního vedení, živly zastavily provoz u Děčína a Tišnova

Zaplavená trať u Děčína. Foto: České dráhyZaplavená trať u Děčína. Foto: České dráhy

Velkou komplikací jsou výluky na jiných tratí v blízkosti koridoru.

(aktualizováno 20:37) Kvůli poruše trakčního vedení byl dnes několik hodin zastavený provoz vlaků u Poříčan na hlavním koridoru mezi Prahou a Kolínem. Pro cestující znamená omezení velké komplikace: zpoždění v řádu hodin a řadu odřeknutých vlaků. Zatímco v Poříčanech se už vlaky rozjely, problémy jsou i na dalších místech.

Kvůli zaplavené trati je aktuálně zastaven provoz v Děčíně mezi hlavním nádražím a Prostředním Žlebem. K obnovení provozu má dojít až ve 22 hodin. Vlaky jsou nahrazeny autobusy v úseku Děčín – Bad Schandau, případně až do Drážďan.

V 17.30 se zastavil také provoz u Tišnova na trati z Havlíčkova Brodu do Brna. Ta letos slouží jako hlavní trasa pro vlaky mezi Prahou a Brnem. Obnovení provozu je plánováno na 19:45. Důvodem je spadlý strom a větve do trakčního vedení. V 19:45 byl obnoven provoz po jedné koleji. Po 20. hodině došlo k zastavení provozu na další koridorové trati: v Suchdolu nad Odrou, kde došlo k poruše zabezpečovacího zařízení. Provoz byl před 21. hodinou obnoven.

Největší komplikací byly dnes problémy s trakčním vedením v Poříčanech. „Porucha byla způsobena jízdou vlaku, který nerespektoval návěsti pro elektrický provoz a došlo k přepálení lana trakčního vedení,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Podle některých zdrojů deníku Zdopravy.cz došlo ale k přepálení lana kvůli chybě při zapojování trakčního vedení. V Poříčanech probíhají rozsáhlé modernizační práce. Kolem 16. hodiny se začal provoz pomalu obnovovat.

„Vzhledem k většímu počtu čekajících vlaků je však nutné i v následujících hodinách počítat s nepravidelnostmi v dopravě. Dále také probíhá vyšetřování příčin poškození trakčního vedení,“ dodal Gavenda.

K mimořádné události došlo v době, kdy je omezen provoz i na objízdných trasách. V případě problémů na koridoru obvykle dochází k přesměrování vlaků na trasu přes Nymburk, kvůli výluce mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi to ale není aktuálně prakticky možné.

Dopravci museli řadu vlaků zcela zrušit, jiné nabírají zpoždění v řádu dvou až tří hodin. Řada vlaků končí v Kolíně, dál byla náhradní autobusová doprava do Českého Brodu.

Vlaky čekající na projetí úseku Poříčany - Kolín. Foto: GRAPP

Vlaky čekající na projetí úseku Poříčany – Kolín. Foto: GRAPP

Tagy Poříčany porucha trakčního vedení Správa železnic trať 010
155 komentářů