K novým nástupištím v železniční stanici autobusové nádraží. V Semilech začne další dopravní stavba

Železniční stanice Semily po rekonstrukci. Vlevo prostor pro budoucí autobusový terminál. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czŽelezniční stanice Semily po rekonstrukci. Vlevo prostor pro budoucí autobusový terminál. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Stavba má být hotová ještě letos.

V Semilech začnou po Velikonocích práce na stavbě autobusového nádraží. Projekt za 40 milionů korun je poslední etapou budování dopravního terminálu. V příštím týdnu by měla nastoupit stavební firma, hotovo má být ještě letos.  ČTK to řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Už letos na podzim by tak měl cestujícím v Semilech začít sloužit nový dopravní terminál, který umožní přímý přestup mezi vlaky a autobusy.

Autobusové nádraží v Semilech je už 20 let v dočasných podmínkách na průtahu městem, Pro nové nádraží koupilo loni město od Českých drah za 2,4 milionu korun pozemek o rozloze zhruba 4500 metrů čtverečních u vlakového nádraží. Projekt počítá s úpravou povrchů vozovky, nástupišť a chodníků. Kvůli stavbě bude třeba přeložit vodovod a kanalizaci, udělat nové veřejné osvětlení a součástí úprav bude podle Mlejnkové také úprava zeleně.

Náročná stavební sezóna v Semilech

Stavba si vyžádá úplnou uzavírku Nádražní ulice. „Dělá se tam velká část sítí, takže předpokládáme, že bude dva, tři měsíce Nádražní ulice úplně zavřená. Tím, že je ale plně průjezdná Družstevní ulice, která je paralelní, tak by to neměl být problém. Na nádraží se lidé dostanou pěšky podchodem z Družstevní ulice, a z druhé strany se k nádražní budově také dostanou,“ doplnila Mlejnková.

Výstavba autobusového nádraží navazuje na rekonstrukci železniční stanice za 218 milionů korun, kterou loni v říjnu dokončila Správa železnic. Vznikl tak bezbariérový prostor s prostupem i na druhou stranu, informační systém a také příprava pro autobusové nádraží. Bude na volném pozemku, který přímo sousedí s vlakovým nástupištěm. „Autobusové nádraží naváže přímo jak výškově, tak půdorysně na stavbu vlakového nádraží,“ dodala starostka.

Semily čeká náročná stavební sezona, autobusové nádraží není jediným projektem. Začít by měla také dlouho připravovaná rekonstrukce atletického stadionu za 60 milionů korun. V červnu začnou práce i na rekonstrukci hlavního mostu přes Jizeru. Stavbu za 80 milionů korun financuje kraj, město přispěje asi pěti miliony. Původně měly i tam práce začít už po Velikonocích. Kvůli zvlášť chráněným živočichům v řece, jako je velmi ohrožená rybka vranka obecná nebo střevle potoční, ale mohou stavbaři nastoupit až v červnu.

Tagy dopravní terminál Semily Metrostav DIZ Semily
8 komentářů