Jsme zpět v zisku, hlásí po letech ztrát nákladní železniční dopravce AWT

Lokomotivy Siemens Vectron pro AWT. Foto: AWTLokomotivy Siemens Vectron pro AWT. Foto: AWT

Po letech ztrát ohlásila skupina AWT (Advanced World Transport) návrat do zisku. Podle firmy, která je součástí skupiny PKP Cargo,

Po letech ztrát ohlásila skupina AWT (Advanced World Transport) návrat do zisku. Podle firmy, která je součástí skupiny PKP Cargo, jde o výsledky nové strategie, pro kterou se firma rozhodla na konci loňského roku.

Čistý zisk za první pololetí dosáhl podle tiskové zprávy firmy 30 milionů korun, ukazatel EBIT (zisk před zdaněním a úroky) 48 milionů korun, EBITDA pak 324 milionů korun (zisk před zdaněním, úroky a odpisy).

V rámci nové strategie jsme se zaměřili na zvyšování provozní efektivity a optimalizaci dopravních procesů, zlepšení efektivity využití kolejových vozidel, majetku a správy nemovitostí nebo práce zaměstnanců,“ říká říká Maciej Walczyk, předseda představenstva AWT. Podle něj ještě běží změny v organizační struktuře celé skupiny, v plusu je tak firma nejen na českém trhu, ale i v Maďarsku. Firma loni prodělala 108 milionů korun, což znamenalo nárůst záporného hospodářského výsledku na dvojnásobek.

Prioritou celé skupiny je stát se lídrem v oblasti intermodální dopravy v regionu Trojmoří (Balt-Jadran-Černé moře) a evropské části Nové hedvábné stezky. Zde by i společnost AWT díky potenciálu a velkým zkušenostem v oblasti poskytovaní služeb železniční a kombinované dopravy především ve střední a jižní Evropě měla hrát do budoucna v rámci celé skupiny PKP CARGO velmi významnou roli.

AWT letos podle dat SŽDC v objemu přepravy spadlo na třetí místo v žebříčku největších nákladních železničních dopravců. Podle firmy ale zůstává skupina druhá, pokud se do výsledku započítá i PKP Cargo.

Tagy Advanced World Transport AWT PKP Cargo
5 komentářů