dpp

Jindřichův Hradec znovu hledá provozovatele MHD, žádá nové autobusy včetně bezemisních

Zastávka MHD Jindřichův Hradec. Pramen: Město JHZastávka MHD Jindřichův Hradec. Pramen: Město JH

Jindřichův Hradec je mezi prvními městy, která uplatňují nový požadavek směrnice EU na takzvanou bezemisnost.

Město Jindřichův Hradec spustilo další pokus o nalezení dlouhodobého provozovatele MHD. Aktuálně vypsalo tendr, jehož vítěz bude vozit obyvatele a návštěvníky Jindřichova Hradce po dalších deset let. Páteří MHD mají být nová vozidla, z nichž část má být bezemisní.

MHD v Jindřichově Hradci dnes provozuje ČSAD Jindřichův Hradec ze skupiny ICOM transport. Koncem roku 2021 přitom město završilo soutěž o desetiletou smlouvu a vítězem vyhlásilo společnost Autobusy VKJ. Tendr byl ale po podání námitek ze strany konkurentů zrušen a ICOM si jindřichohradecké působiště zachoval. „Námitky byly shledány i na základě rozhodnutí ÚHOS jako důvodné,“ řekl deníku Zdopravy.cz starosta města Michal Kozár.

Základem flotily má být podle podmínek aktuálního tendru osm nových autobusů a libovolných počet záložních vozidel s maximálním stářím 12 let. Město s poukazem na parametry tras a točen požaduje vozidla do délky 12,5 metru. Kontrakt bude na deset let, vítěz by měl vyjet v polovině příštího roku. Požadavky na vozidla vymezuje zadávací dokumentace.

Jindřichův Hradec je přitom mezi prvními městy, která uplatňují nový požadavek směrnice EU na takzvanou bezemisnost. Dle nové směrnice EU (v létě 2022 povinně překlopené do české legislativy) musí být 41 procent autobusů nízko- a bezemisních (polovina z podílu bezemisních). V Jindřichově Hradci připadají v úvahu (pokud jde o bezemisní část) fakticky jen elektrobusy, na vodík zde chybí infrastruktura.

„Co se týče rozsahu dopravních výkonů, je nastavena modelace a i předpokládaný rozsah tak, aby se mohlo reflektovat i na případný rozvoj MHD (přidání nových zastávek dle rozvoje města). Zadavatel má ovšem stále možnost zvýšit a snížit počet kilometrů dle svých potřeb,“ doplnil Kozár.

Předpokládaná hodnota zakázky je 194,5 milionu korun bez DPH na čtyři roky. Smlouva nicméně bude na deset let. „Výpočet na čtyři roky je stanoven zákonem pro určení hodnoty zakázky a stanovení režimu dle zákona, jinak se předpokládá, že se celých 10 let bude postupovat podle smlouvy,“ vysvětlil Kozár.

Tagy MHD Jindřichův Hradec
33 komentářů