Změna v Jindřichově Hradci. Tendr na provoz MHD vyhrála firma Autobusy VKJ

Zastávka MHD Jindřichův Hradec. Pramen: Město JHZastávka MHD Jindřichův Hradec. Pramen: Město JH

MHD v Jindřichově Hradci dosud provozuje společnost ČSAD Jindřichův Hradec ze skupiny ICOM.

Město Jindřichův Hradec završilo výběrové řízení na provozovatele MHD na příštích deset let. Rada města schválila zadání zakázky pražské společnosti Autobusy VKJ. Do tendru přišly dvě nabídky, druhá byla od ČSAD Autobusy České Budějovice. Město to zveřejnilo na svých stránkách, na profilu zadavatele ještě výsledky nejsou.

MHD v Jindřichově Hradci dosud provozuje společnost ČSAD Jindřichův Hradec ze skupiny ICOM. Zůstat má ještě příští rok, od ledna 2023 pak má nastoupit vítěz tendru. Smlouva s novým provozovatelem, který se podle svých stránek dosud soustředil spíše na dálkovou a zájezdovou dopravu, vyprší na Silvestra 2032.

„Komise pro hodnocení nabídek posuzovala obě nabídky podle čtyř vypsaných kritérií, mezi kterými byl kromě ceny také počet ekologicky šetrných vozidel,“ uvedlo město. Základní počet autobusů pro každodenní provoz byl stanoven na sedm, k tomu bude dopravce potřebovat zálohy. Město s ohledem na parametry točen a ulic požadovalo pouze vozidla o délce v rozmezí od 11 metrů do 12,5 metru.

Předpokládaná cena za deset let byla 257 milionů korun za 5 272 550 kilometrů. To znamená 48,83 koruny za kilometr. Vítěz tendru přišel s cenou 46,75 koruny za kilometr. Jindřichohradecká MHD funguje na území města i okolních podřízených obcí (Radouňka, Otín, Políkno, Buk, Matná, Dolní Radouň, Děbolín, Horní Žďár, Dolní Skrýchov).

Pro ČSAD Jindřichův Hradec jde v krátké době o druhou ztrátu v domovské oblasti. V tendru Jihočeského kraje získala jindřichohradecký okres společnost ČSAD Autobusy České Budějovice (značka busem) z rakouské skupiny ÖBB-Postbus. Vyjet má příští rok v červnu. K pokrytí linek může nicméně z části využít subdodavatele.

Tagy Autobusy VKJ MHD Jindřichův Hradec
36 komentářů