Jílové u Prahy se dočkalo nového obchvatu, poslouží i jako přivaděč k budoucí D3

Otevření obchvatu Jílového u Prahy. Foto: FB Martina KupkyOtevření obchvatu Jílového u Prahy. Foto: FB Martina Kupky

Jeden a půl kilometru dlouhý úsek se stavěl dva roky.

Obyvatelé Jílového u Prahy se dočkali konce části tranzitní dopravy centrem včetně průjezdu památkově chráněnou radniční bránou. Krajská Správa a údržba silnic Středočeského kraje dnes slavnostně otevřela 1,5 kilometru dlouhý severní obchvat města. Ten má odklonit část tranzitní dopravy mimo centrum.

Ačkoliv se jedná o krajskou stavbu, do budoucna bude její význam opravdu velký. Poslouží totiž jako jeden z přivaděčů na plánovanou středočeskou dálnici D3,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Nový obchvat se stavěl přes dva roky. Severní obchvat vede jako silnice II/105 v nové trase s napojením na stávající silnice II/104 a II/105 okružní křižovatkou.

Mapa obchvatu Jílového u Prahy. Foto: Středočeský kraj

Zakázku za 124 milionů korun získalo sdružení firem IMOS Brno, Froněk a PSN & DS, v soutěži bylo celkem pět zájemců. Odhadovaná cena byla 137 milionů. Z velké části jde o rozšíření stávající ulice Ke Slunci.

K odvedení zbývající tranzitní dopravy z Jílového bude sloužit také jižní obchvat města, který se bude stavět současně s dálnicí. „Oba ochvaty budou napojeny mimoúrovňovou křižovatkou Jílové na D3 a odvedou zvýšený nápor dopravy, ke kterému dojde v souvislosti s výstavbou dálnice, mimo Jílové,“ dodal Kupka. Středočeskou část D3 chce stát začít stavět v roce 2027.

Otevření obchvatu Jílového u Prahy. Foto: FB Martina KupkyOtevření obchvatu Jílového u Prahy. Foto: FB Martina KupkyOtevření obchvatu Jílového u Prahy. Foto: FB Martina Kupky
Tagy Froněk II/104 II/105 Imos Brno Jílové u Prahy Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje PSN & DS Středočeský kraj
21 komentářů