Jihomoravský kraj završil opravu přivaděče k výpadovce na Trenčín

Silnice II/429 v úseku Bohdalice - Nesovice. Pramen: Jihomoravský krajSilnice II/429 v úseku Bohdalice - Nesovice. Pramen: Jihomoravský kraj

Ve všech etapách došlo k rozšíření vozovky, úpravě příkopů, rekonstrukci autobusových zastávek, přeložkám inženýrských sítí a sanaci svahů.

Jihomoravský kraj ve středu slavnostně završil rekonstrukci silnice II/429 v úseku od Bohdalic po Nesovice. Stavba byla rozdělena do čtyř etap, z nichž první začala na jaře 2022. Oprava vyšla zhruba na 170 milionů korun bez DPH. Silnice slouží mimo jiné jako přivaděč k tahu I. třídy číslo 50 směrem na Uherský Brod a Trenčín.

„Místní lidé tak mají komfortnější dopravní dostupnost do okolních obcí a zlepšilo se také silniční spojení města Vyškov se silnicí I/50,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha. Opravu si rozdělily společnosti Eurovia (1. a 4. etapa) a Strabag (2. a 3. etapa). Celková délka byla 8,5 kilometru.

První etapa začala v květnu 2022 a vyšla na více než 37 milionů korun. Zahrnovala rekonstrukci od křižovatky se silnicí II/431 v Bohdalicích po konec obce Kozlany (cca 1,6 km). Mimo jiné byl v obci Kozlany nahrazen starý most, který byl v havarijním stavu, mostem novým.

Etapy číslo dvě a tři zahrnuly úseky od kraje obce Kozlany po osadu Rošťoutky v délce zhruba 2,8 kilometru a od osady Rošťoutky po křižovatku s III/4292 před obcí Milonice v délce 2,1 kilometru. Práce začaly letos v červnu a skončily před několika dny. Náklady se vyšplhaly na více než 93 milionů korun.

Náplní čtvrté etapy, která trvala sedm měsíců a byla hotová letos v květnu, byly dva kilometry od křižovatky s III/4292 před obcí Milonice po křižovatku s I/50 v Nesovicích. Mimo jiné byla v obci Milonice vystavěna železobetonová opěrná zeď o délce 178 metrů, v Nesovicích se měnil most. Náklady byly 39 milionů.

Ve všech etapách došlo k rozšíření vozovky, úpravě příkopů, rekonstrukci autobusových zastávek, přeložkám inženýrských sítí, sanaci svahů, výstavbě opěrných zídek a opravě stávajících propustků.

Tagy II/429 II/429 Bohdalice - Nesovice Jihomoravský kraj
7 komentářů