Jedno euro na den. Třetí největší spolková země v Německu chystá neomezenou jízdenku pro mladé

U-Bahnhof Killesberg. Foto: Matze A. / Flickr.comU-Bahnhof Killesberg. Foto: Matze A. / Flickr.com

Za zvýhodněnou cenu budou mít možnost jezdit lidé až do 27 let.

Počtem obyvatel třetí největší spolková země v Německu – Bádensko-Württembersko – spustí od příštího září speciální jízdenku pro mladé cestující až do 27 let věku. Za 365 eur na rok (9 276 Kč) budou mít možnost si koupit roční jízdenku pro neomezené cestování veřejnou dopravou.

Spolková země s více než jedenácti miliony obyvateli tak následuje příklad Rakouska a jeho Klimaticket. S levnou celosíťovou jízdenkou chce nalákat do veřejné dopravy další cestující. Jde o jednu z dohod koaliční vlády Zelených a CDU ve spolkové zemi. Jinde v Německu dosud taková jízdenka neexistuje.

Jízdenka má platit pro všechny mladé lidi do 22 let včetně a dále pro studenty a účastníky dobrovolného sociálního programu až do věku 27 let. O pokroku v přípravě informovalo ministerstvo dopravy.

Spolková země odhaduje náklady na provoz nového systému jízdenek na 327 milionů eur na čtyři roky. Z 70 procent bude financovat ztráty místní vlády, 30 % má připadnout ke krytí městům. „Novou nabídkou chceme přimět více mladých lidí k zájmu o autobusy a vlaky a udělat z nich stálé zákazníky MHD zítřka,“ uvedlo ministerstvo ve zprávě. Má také ulevit rodinám od nákladů na mobilitu.

Tagy Bádensko-Württembersko neomezené cestování
34 komentářů