V Rakousku se začíná prodávat KlimaTicket, jediná jízdenka pro celou veřejnou dopravu

Kloubový autobus Mercedes-Benz Citaro ve Vídni. Foto: Helmer Manfred / Wiener LinienKloubový autobus Mercedes-Benz Citaro ve Vídni. Foto: Helmer Manfred / Wiener Linien

Jízdenka KlimaTicket Ö bude platit ve všech prostředcích veřejné hromadné dopravy v Rakousku.

Rakouská ministryně ochrany klimatu (a dopravy) Leonore Gewesslerová (Zelení) dovedla k úspěšnému konci své snahy na zavedení levné celorakouské „lítačky“. Předprodej jízdenek KlimaTicket Ö, které budou platit ve všech prostředcích veřejné hromadné dopravy v Rakousku, začíná v pátek 1. října. Samotné jízdenky pak začnou platit od 26. října.

Za úspěch ministryně se dá považovat především to, že přesvědčila i poslední tři vzdorující spolkové země (Dolní Rakousy, Vídeň a Burgenland), aby se do systému zapojily. „Čekání je u konce. Dostat se z bodu A do bodu B způsobem šetrným ke klimatu je nyní levnější, pohodlnější a snadnější než kdykoli předtím,“ uvedla Gewesslerová na twitteru.

Podle Gewesslerové je důvodem zavedení jednotné jízdenky ochrana klimatu. „Každý kilometr, který místo autem ujedete veřejnou dopravou, přispívá k ochraně klimatu,“ uvedla ministryně. Jízdenka bude platit ve vlacích, autobusech i MHD, a to nejen v závazku, nýbrž i v komerční přepravě.

Roční jízdenka k cestování po celé zemi stojí 1095 eur (cca 28 tisíc Kč). V předprodeji během října bude cena v rámci propagace ještě nižší: 949 eur. Penzisté a mládež do 26 let budou platit 821 eur (zaváděcí cena 699 eur). Informace ke KlimaTicketu jsou na speciálních stránkách.

Pro stát to nicméně nebude zadarmo, neboť bude dopravcům ztráty kompenzovat. Pro první rok (2022) je na to vyčleněno 150 milionů eur (cca 3,8 mld. Kč). Jde o obdobu státem nařízené slevy, ze které se těší mládež a senioři v českých vlacích a kterou stát dopravcům rovněž kompenzuje.

Z železničních dopravců jsou v rakouském systému mimo jiné Rakouské spolkové dráhy (ÖBB), Westbahn či český RegioJet. Do budoucna se počítá s KlimaTickety i pro jednotlivé spolkové země.

Tagy jednotná jízdenka KlimaTicket Rakousko veřejná doprava
153 komentářů