OneTicket jako KlimaTicket. Cendis zvažuje zapojení integrovaných systémů

Cestující na pražském hlavním nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraCestující na pražském hlavním nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

OneTicket by mohl fungovat jako tzv. door-to-door jízdenka, tedy jako jeden lístek na městskou i meziměstskou dopravu.

Státní podnik Cendis dnes slaví miliontý prodaný OneTicket, což je jízdenka využitelná ve všech vlacích bez ohledu na dopravce. Systém byl uveden do plného provozu loni v prosinci. Cendis zároveň oznámil posun v plánech: OneTicket by se mohl rozšířit i na integrované dopravní systémy krajů.

Inspirací je přitom Rakousko a jeho KlimaTicket, který začal u jižních sousedů platit dnes. Jde fakticky o celorakouskou lítačku za zvýhodněnou cenu. Zapojeny jsou vedle dálkových spojů i všechny spolkové země a jejich dopravní systémy. V říjnovém předprodeji se u jižních sousedů prodalo přes 70 tisíc KlimaTicketů.

„V rámci dalšího rozvoje systému se zvažuje také spolupráce s integrovanými dopravními systémy. To znamená, že by OneTicket mohl fungovat jako tzv. door-to-door jízdenka, tedy zároveň jeden lístek na městskou i meziměstskou dopravu, jak je tomu například od letošního října v Rakousku,“ uvedl dnes Cendis v tiskové zprávě.

OneTicket zatím platí jen ve vlacích. Jeho roční síťová verze stojí 24 981 korun. Roční KlimaTicket pro cestování po celém Rakousku (vlaky, autobusy, MHD) stojí 1 095 eur (cca 28 tisíc Kč).

Tagy Cendis KlimaTicket OneTicket
114 komentářů