Do Prahy začaly létat ukrajinské aerolinky SkyUp, z Česka otevírají tři linky

SkyUp Airlines přistávají na Letiště Praha s prvním letem. Foto: Letiště PrahaSkyUp Airlines přistávají na Letiště Praha s prvním letem. Foto: Letiště Praha

Nabídka leteckého spojení mezi Českem a Ukrajinou je od dnešního dne bohatší. Provoz v Praze zahájily ukrajinské aerolinky SkyUp Airlines

Nabídka leteckého spojení mezi Českem a Ukrajinou je od dnešního dne bohatší. Provoz v Praze zahájily ukrajinské aerolinky SkyUp Airlines linkou do Lvova. Postupně k ní přibude v dalších dnech ještě spojení do Charkova a linka z Pardubic do Kyjeva.

SkyUp Airlines přiletěly dnes ze Lvova s dvouhodinovým zpožděním. Na všechny linky využívají Boeingy 737-800, v případě prvního letu dvacet let starý stroj registrace UR-SQG.

Mezi Prahou a Lvovem bude létat dvakrát týdně ve čtvrtek a v neděli od 17.10., do Charkova ve stejné dny, provoz začíná dnes odpoledne. Linka z Pardubic do Kyjeva bude v provozu od 22. října třikrát týdně v úterý, pátek a v neděli. „Nová spojení do Charkova a Lvova podpoří cestovní ruch obou zemí, kromě českých cestujících ji využijí zejména ukrajinští turisté, kterých v posledních letech v České republice přibývá. Zároveň se také usnadní cestování mezi Českou republikou a dalšími destinacemi na Ukrajině pro početnou ukrajinskou komunitu, která zde dlouhodobě žije a pracuje,“ řekla už dříve mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

SkyUp nemůže létat mezi Prahou a Kyjevem přímo kvůli leteckým dohodám s Ukrajinou, podle kterých nemůže být na trase více než jeden dopravce za každou zemi. Proto si vybral Pardubice, na svých stránkách i inzeruje, že jsou jen hodinu od Prahy.

Letecké spojení mezi Českem a Ukrajinou není zatím příliš rozvinuté. Do Kyjeva z Prahy létají ČSA a Ukraine International, čtyřikrát týdně létají pak ČSA do Oděsy. ČSA od zimy navýší počty letů do Kyjeva. Doprava mezi Českem a Ukrajinou přitom v poslední době výrazně roste kvůli přílivu ukrajinských zaměstnanců do Česka i rostoucímu zájmu českých turistů. Toho chtějí využít i železniční dopravci s novými spoji na polsko-ukrajinské hranice.

Ceny letenek zůstávají stále u řady termínů na relativně nízké úrovni, například na příští týden je jednosměrná letenka do Lvova za 45 dolarů.

Letové řády

Praha – Lvov 9:50-12:00

Lvov – Praha 8:00-8:30

čtvrtek, neděle

Praha – Charkov 16:35 – 20:05

Charkov – Praha 14:00 – 15:35

čtvrtek, neděle

Pardubice – Kyjev 12:50 – 15:40

Kyjev – Pardubice 11:00 – 11:50

úterý, pátek, neděle

SkyUp Airlines přistávají na Letiště Praha s prvním letem. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 společnosti SkyUp Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comBoeing 737-800 společnosti SkyUp Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comBoeing 737-800 společnosti SkyUp Airlines v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comBoeing 737-800 společnosti SkyUp. Autor: Riik@mctr – Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76527345Boeing 737-800 ukrajinské společnosti SkyUp Airlines. Foto: SkyUp
Tagy Charkov HKR KBP Kyjev Letiště Pardubice letiště praha Lvov LWO PED prg SkyUp Airlines
15 komentářů