Jako od Pata a Mata. SŽDC nezvládla přeznačení nástupišť v Plzni

Změna orientačního systému na plzeňském nádraží v praxi. Foto: Aleš PetrovskýZměna orientačního systému na plzeňském nádraží v praxi. Foto: Aleš Petrovský

Cestující na plzeňském hlavním nádraží mohou už druhý týden poznávat, jak také může v praxi vypadat slogan Dobrá správa zavedený

Cestující na plzeňském hlavním nádraží mohou už druhý týden poznávat, jak také může v praxi vypadat slogan Dobrá správa zavedený letos Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). Od 1. července došlo na jednom z největších nádraží v zemi ke změně orientačního systému, kdy místo čísel  nástupišť cestující nově nastupují do vlaků podle čísel kolejí. Výsledný stav přinesl zatím ale svým fungováním i provedením spíše rozpaky.

Na nepovedenou změnu orientačního systému upozornilo redakci několik čtenářů, téma se řeší i na sociálních sítích. Zřejmě největší pozornost budí nepříliš povedené přelepy některých nápisů provizorními papírky, které připomínají spíše práci večerníčkových nešiků Pata a Mata.

O změně orientačního systému bylo rozhodnuto dříve, přesto zatím není stále plně funkční. Změna přinesla konec nástupišť a zavedení označování místa, kam přijede vlak, podle čísla koleje. Jenže orientační cedule zatím nejsou v Plzni všechny na svém místě.

Zřejmě největší komplikace cestujícím způsobilo rozdílné informování o čísle koleje na elektronické odjezdové tabuli. Na ní ještě o víkendu visela informace o číslu koleje, což ale cestující nemohl poznat: na tabuli bylo napsáno nad číslem nástupiště. S tím se setkal v neděli Štěpán Hálek. „Na tabuli svítilo nástupiště číslo 5, šel jsem tedy tam. Na místě jsem pak zjistil, že vlak byl na 5. koleji a kvůli tomu mi ujel,“ popsal Hálek.

SŽDC už během tohoto týdne nápis „nástupiště“ překryla, chaos tím ale nezmizel. Na tabulích se stále používá označení západ – východ, které se ale na nástupišti už nepoužívají, místo toho se uvádějí čísla sektorů. Na nádraží chybí informátoři, kteří by změnu lidem vysvětlili.

SŽDC problémy přiznává a cestujícím se za ně omluvila. „Potíže cestujících nás mrzí a omlouváme se. Úprava masky odjezdové tabule tzn. přeznačení „Nástupiště“ za „Kolej“ bude k 15. 7. , dokončení montáže nových a demontáže starých zneplatněných cedulí je plánováno k 26. 7. Důvodem jsou nutné nepředpokládané úpravy konstrukcí upevňovacích prvků cedulí orientačního systému,“ vysvětlila mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

Změna orientačního systému na plzeňském nádraží v praxi. Foto: Aleš PetrovskýZměna orientačního systému na plzeňském nádraží v praxi. Foto: Aleš PetrovskýZměna orientačního systému na plzeňském nádraží v praxi. Foto: Aleš PetrovskýZměna orientačního systému na plzeňském nádraží v praxi. Foto: Aleš PetrovskýZměna orientačního systému na plzeňském nádraží v praxi. Foto: Aleš PetrovskýZměna orientačního systému na plzeňském nádraží v praxi. Foto: Aleš Petrovský
Tagy Plzeň hlavní nádraží Správa železniční dopravní cesty SŽDC Top
83 komentářů