Místo 6 nástupišť 12 kolejí. Jak bude vypadat plzeňské nádraží po přečíslování

Plzeň hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraPlzeň hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Cestující na jednom z největších tuzemských nádraží čeká od 1. července velká změna v orientačním systému. Nově nebudou ve stanici

Cestující na jednom z největších tuzemských nádraží čeká od 1. července velká změna v orientačním systému. Nově nebudou ve stanici Plzeň hlavní nádraží k vlakům chodit podle čísel nástupišť, ale podle čísel kolejí.

Na veřejnost se dostal první plán, jak bude po změně orientačního systému stanice vypadat. Zveřejnil ho na svých stránkách plzeňský krajský organizátor veřejné dopravy Poved.

Orientační plánek ukazuje, že namísto stávajících šesti nástupišť budou mít cestující k dispozici oficiálně dvanáct kolejí, číslování začne od jedničky na stávajícím prvním nástupišti, tedy od terminálu autobusů v Šumavské ulici.

Nové uspořádání stanice Plzeň hlavní nádraží. Foto: Poved

Nové uspořádání stanice Plzeň hlavní nádraží. Foto: Poved

SŽDC se rozhodla změnit orientační systém na německý model, kde se uvádí jen koleje. V Plzni dojde ke změně jen pár měsíců poté, co byla dokončena rozsáhlá modernizace stanice. „Přechod na nový systém bude trvat zhruba tři týdny, bude nutné vyměnit informační tabule a staniční hlášení. Po tuto dobu budou ve stanici k dispozici koordinátoři dopravy jak ze strany dopravce, tak z naší,“ dodal mluvčí SŽDC Marek Iliaš.

Podle Illiaše bude podle této metodiky SŽDC postupovat při každé modernizaci železničních uzlů. V Praze na hlavním nádraží se přečíslování chystá při budování podchodu na Žižkov a rekonstrukci posledních nástupišť. Více o této změně jsme psali minulý týden.

Tagy Orientační a informační systém v železničních stanicích označování příjezdu vlaků Plzeň hlavní nádraží Správa železniční dopravní cesty SŽDC
87 komentářů