Iveco zvýší mzdy ve Vysokém Mýtě o 11 %, průměrná dělnická mzda přesáhne 37 tisíc

Výroba autobusů ve společnosti Iveco Czech Republic. Foto: Jan SůraVýroba autobusů ve společnosti Iveco Czech Republic. Foto: Jan Sůra

Výrobce autobusů Iveco Czech Republic od dubna výrazně zvýší mzdy. Firma se dohodla s odboráři na znění nové kolektivní smlouvy,

Výrobce autobusů Iveco Czech Republic od dubna výrazně zvýší mzdy. Firma se dohodla s odboráři na znění nové kolektivní smlouvy, která počítá s nárůstem mezd v průměru o jedenáct procent.

Vyplývá to ze zveřejněného návrhu smlouvy, který představili odboráři na svém facebookovém profilu.

Obě strany se několik měsíců nemohly shodnout na nárůstu mezd pro rok 2020, proto do jednání přizvaly takzvaného zprostředkovatele, na jehož návrhy firma i odboráři nakonec přistoupili. Od dubna tak dělníkům stoupne mzda o 8 % a k tomu navíc o tisicíkorunu měsíčně, technickým profesím o 8 % a další tři procenta rozdílně podle výsledku hodnocení zaměstnance. Současně firma vyplatí při dodržení sjednaných kritérií (například hospodářský výsledek, kvalita vozidel) jednorázovou platbu 5 200 Kč, další 3 000 Kč dostanou zaměstnanci v červnové výplatě. Individuálně mohou zaměstnanci dostat odměnu až 21 000 Kč při dodržení sjednaných kritérií. Nová kolektivní smlouva zachová ostatní výhody a benefity z předchozího roku.

Iveco původně navrhovalo navýšení o 6,2 %. Firma argumentovala tím, že již dnes platí zaměstnancům výrazně více než je celokrajský průměr. Odboráři požadovali plošné navýšení o pět tisíc korun, tedy zhruba o 17,6 %. Zástupci zaměstnanců to dlouhodobě vysvětlovali velkým nárůstem výroby. Iveco loni ve Vysokém Mýtě vyrobilo 4 612 autobusů, nejvíce v historii.

V budoucnu by ale mohl počet vyrobených autobusů ve Vysokém Mýtě klesnout. Iveco v únoru oznámilo, že podepsala smlouvu o spolupráci a výrobě autobusů s firmou Otokar v jeho tureckém výrobním závodě. To by zřejmě mělo umožnit přesun části výroby z Vysokého Mýta do Turecka.

Iveco nyní zaměstnává přes čtyři tisíce lidí, průměrná mzda tu loni v dělnických kategoriích přesáhla 33 000 Kč, letos však již přesáhne 37 000 Kč.

Tagy Iveco Iveco Bus Iveco Czech Republic kolektivní smlouva
11 komentářů