Istanbul napojil na metro asijské letiště Sabiha Gökçen

Otevírání nového metra na letiště Sabiha Gökçen. Foto: turecké ministerstvo dopravyOtevírání nového metra na letiště Sabiha Gökçen. Foto: turecké ministerstvo dopravy

Přes tři roky neexistovalo žádné kolejové napojení na istanbulská letiště.

Největší turecké město rozšířilo svoji síť metra o dalších 7,4 kilometru. Nově je na koleje napojeno letiště Sabiha Gökçen umístěné na asijské části. Metra se dočkalo dříve než nové hlavní letiště na evropské části.

Nové metro bylo slavnostně otevřeno minulý týden v neděli. Jde o prodloužení linky M4 ze stanice Tavsantepe. Celá trasa nyní měří 33,9 kilometru, je kompletně pod zemí. Po trase jezdí čtyřvozové soupravy od společnosti CAF, každý druhý vlak je zdvojený.

Linka M4 je první v Istanbulu, která přivedla metro do asijské části. Vede od stanice Kadiköy. Český blog Žít Istanbul upozornil na skutečnost, že šlo i investici ministerstva dopravy, a tak nebyl na otevření pozván ani starosta Istanbulu. Je z opoziční strany. Blog současně připomíná, že se na nový úsek čekalo šest let. V minulosti bylo možné v Istanbulu dojet na letiště metrem do roku 2019, než došlo k přesunu provozu z Atatürkova letiště na nové. To bylo otevřeno bez kolejového napojení.

Stavba metra na hlavní istanbulské letiště hlavně finišuje. Turecký ministr dopravy Adil Karaismailoğlu pro CNN Türk tento týden uvedl, že 37,5 kilometru dlouhý úsek se otevře v polovině listopadu. Cesta z náměstí Taksim v centru Istanbulu na letiště se tak zkrátí na půl hodiny. Síť istanbulského metra aktuálně měří 144 kilometrů.

Mapa nově otevřené části trasy M4 na istalbulské letiště Sabiha Gökçen. Foto: Ministerstvo dopravy Turecka

Mapa nově otevřené části trasy M4 na istalbulské letiště Sabiha Gökçen. Foto: Ministerstvo dopravy Turecka

Tagy istanbul letiště Sabiha Gökçen Metro v Istanbulu SAW Turecko
18 komentářů