Icelandair posílá do Amsterdamu vlastní nakladače zavazadel, chce předejít zpožděním

Nové barvy pro letadla Icelandair. Foto: IcelandairNové barvy pro letadla Icelandair. Foto: Icelandair

Dopravce reaguje na chaos s nedostatkem personálu na hlavním nizozemském letišti Schiphol.

Islandská letecká společnost Icelandair posílá na svých letech z Reykjavíku do Amsterdamu dva vlastní nakladače zavazadel. Jejich úkolem je vyložení a naložení kufrů cestujících. Nejednou měla nakládat bagáž z vlastní iniciativy také posádka letadla. Informují o tom islandská média.

Letecká společnost podle svých slov dělá vše proto, aby minimalizovala zpoždění svých letů z problémových letišť, ke kterým se amsterdamský Schiphol řadí.

Největší nizozemské letiště se stejně jako několik dalších přestupních uzlů potýká se zásadním nedostatkem zaměstnanců. Nizozemská vláda dokonce zavedla povinné omezení počtu odbavených letů. Sociální sítě stále zaplavují snímky z dlouhých front před bezpečnostní kontrolou, které se táhnou až ven z terminálu.

Podobně to vypadá v Londýně na letišti Heathrow, kde se chystá snížení maximálního počtu odbavených pasažérů za den. Snímek hromady stojících kufrů bez majitelů obletěl svět. V Praze zase uletělo letadlo Ryanairu cestujícím, kteří se zdrželi na bezpečnostní kontrole před gatem, i když mohli být na letišti klidně několik hodin předem.

K pokrytí zpožděných letů si Icelandair také pronajal další letadlo. Společnost důrazně varuje cestující, aby se na letiště dostavili včas.

„Od minulého pátku jsme naši posádku do Amsterdamu doplnili o dva nakladače, abychom vše urychlili a zajistili včasný odlet,“ uvedla mluvčí Icelandairu Asdis Petursdottirová. Na všech letech do Amsterdamu v pátek, sobotu a neděli byli islandští nakladači. Doplnila, že nápad fungoval dobře a pokračuje po celý tento týden. Situace bude poté vyhodnocena a zváží se další postup.

„Uvidíme, jak se to bude vyvíjet a jestli v tom budeme pokračovat. Možná dojde k vyslání nakladačů i do jiných destinací. Jak říkám, snažíme se najít způsoby, jak snížit dopady zpoždění a minimalizovat narušení cest našich cestujících,“ dodala mluvčí.

Tagy Amsterdam Icelandair krize v letectví
22 komentářů